Stațiile terestre ale ESA sprijină misiunile pe Lună

ESA
Stația de urmărire Kourou a ESA. Foto: ESA

Astăzi, bazele ESA ajută la colectarea de roci de pe suprafața selenară, mâine, ele vor contribui la noi misiuni care vor face din Lună o destinație de rutină, anunță Agenția Spațială Europeană.

În următoarele câteva săptămâni, ESA va sprijini misiunea chineză de colectare de probe selenare Chang’e-5, care a fost lansată luni, 22 noiembrie, retransmițând semnalele de la sonda spațială în timpul a două faze critice.
Bazele terestre ale ESA sunt echipate în mod special pentru a sprijini misiunile pe Lună datorită tehnologiilor avansate cu care sunt doatate și a poziționării lor pe tot globul.
Bazele reprezintă un element cheie în obiectivele ambițioase de explorare a Lunii și ele sprijină atât ESA, cât și partenerii săi internaționali și din industria europeană. Ele pot fi utilizate pentru a comunica cu sonde și nave spațiale din tot sistemul nostru solar.

ESA
Stația de urmărire Malargüe a ESA. Foto: ESA

Rețeaua Estrack a Agenției Spațiale Europene este un sistem global de stații terestre care poate asigura comunicarea dintre nave sau sonde spațiale și centrul de control al ESA, ESOC (European Space Operation Centre), aflat în Darmstadt, Germania.

Echipele de control al misiunilor utilizează antenele de mari dimensiuni pentru a controla vehiculele spațiale și a primi datele pe care acestea le transmit, fie că se află pe orbita terestră, în drum spre Lună sau Soare, sau în locuri mai îndepărtate din sistemul nostru solar.

„Rețeaua noastră de stații de urmărire are capacitatea de a comunica cu orice tip de misiune din sistemul solar,” spune  Simon Plum, șeful operațiunilor pentru misiuni spațiale de la ESOC. „În viitor, va sprijini tot mai mult misiunile selenare ale ESA și ale partenerilor acesteia.”

În noiembrie și decembrie 2020, ele vor asigura comunicarea cu misiunea de colectare de probe selenare Chang’e-5, numită după zeița chineză a Lunii, și care va fi prima de acest tip sosită pe Pământ după 44 de ani.

Chang’e-5 include un modul plasat pe orbită în jurul Lunii, un modul de aterizare și unul de lansare a problelor – roci și sol totalizând circa 2 kilograme – înapoi în spațiu.

Numărul și complexitatea misiunilor selenare ca crește în anii viitori, iar ESA își aduce la zi tehnologiile în consecință. Una dintre stațiile care vor avea un rol important în misiunile către Lună este cea din Kourou, cu antena sa de 15 metri diametru și tehnologie europeană de ultimă generație.

Pentru că este foarte costisitor să construiești stații terestre de la zero, companiile comerciale și start-up-urile care plănuiesc să trimită module pe orbita sau pe suprafața Lunii au intenția să folosească rețelele existente, operate de agenții precum ESA. Există însă și operatori comerciali – unii chiar cu asistență din partea agenției europene – care vor să devină o opțiune pentru comunicarea selenară.

Lunar Ride and Phone Home Service
Lunar Ride and Phone Home Service

De exemplu, ESA a stabilit un parteneriat cu Surrey Satellite Technology Limited pentru a dezvolta Lunar Pathfinder, un modul orbital comercial care va comunica cu vehicule spațiale sau module de aterizare pe Lună și va retransmite datele lor înapoi  la stațiile terestre. Printre aceste stații se vor număra și cele din rețeaua ESA, care vor opera complementar cu noile stații terestre comerciale pentru spațiul îndepărtat.

21 noiembrie 2020

Citește și Nou-lansatul satelit Sentinel-6 va monitoriza nivelul mării

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*