Monitorizarea nivelului mării depășește așteptările

Sentinel-6 în acțiune. Foto: ESA. 

La nici trei săptămâni de la lansare, satelitul Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich nu doar că a transmis primele sale date, ci și funcționează mai bine decât se așteptau experții, anunță Agenția Spațială Europeană (ESA)

Cu noua sa tehnologie ultra-sofisticată, el urmează să furnizeze măsurători extrem de precise, pentru a monitoriza îngrijorătoarea tendință de creștere a nivelului mărilor și oceanelor. 

Sentinel-6 Michael Freilich a fost lansat din California și a fost pus pe orbită pe 21 noiembrie. După ce a transmis primul semnal, arătând că a ajuns cu bine în spațiu, Centrul de Operațiuni al ESA din Germania s-a ocupat de satelit în primele câteva zile, înainte de a-l preda Eumetsat, pentru punere în funcțiune, operațiuni de rutină și distribuția datelor.

Satelitul transportă ultima generație de tehnologie radar altimetrică din Europa, care va continua să țină evidența pe termen lung a nivelului oceanelor, care continuă de la începutul anilor ’90.

Pe 30 noiembrie, operatorii zborului au pornit altimetrul statelitului, un instrument Poseidon-4, dezvoltat de ESA. Analizând primele date, specialiștii au fost uimiți de calitatea lor. Datele au fost prezentate ieri, pe 10 decembrie, în trei imagini principale, în cadrul European Space Week.

First sea-level height results from Copernicus Sentinel-6
Primele rezultate ale nivelului mării de la Sentinel-6. Foto: ESA. Conține date Copernicus Sentinel (2020), procesate de Eumetsat.

Imaginea mică din colț prezintă unele rezultate preliminare ale nivelului suprafeței mării. Datele sunt suprapuse pe o hartă care prezintă produse similare de la toate misiunile altimetrice ale programului Copernicus: Jason-3, Sentinel-3A și Sentinel-3B. Imaginea de fundal e o hartă a anomaliilor nivelului  mării, din date altimetrice provenite de la sateliți, furnizate de Serviciul de monitorizare al mediului marin (Copernicus Marine Environment Monitoring Service) pentru data de 4 decembrie 2020. Datele Sentinel-6 au fost generate pe 5 decembrie.

Imaginea de mai jos prezintă comparativ datele procesate la bordul satelitului și transmise (linia albastră) și datele brute procesate la sol (linia roșie). Datele au înaltă fidelitate și zgomot redus datorită arhitecturii instrumentului digital Poseidon-4 al satelitului Sentinel-6, cee ce reprezintă o premieră, care va face munca specialiștilor mult mai ușoară.

Copernicus Sentinel-6 first waveform results
Primele rezultate de formă de undă ale lui Sentinel-6. Foto: ESA. Conține date Copernicus Sentinel (2020), procesate de Eumetsat

Setul de imagini de mai jos, reprezentând laguna Ozero Naival din Rusia și apele din jur, provine de la mai mulți sateliți Copernicus. Prima este o imagine „fotografică” de la Sentinel-2; a doua o imagine radar de la Sentinel-1; iar ultima este redarea Sentinel-6, la rezoluție mică, care nu transmite foarte multă informație. Însă procesând datele altimetrice cu tehnicile de apertură sintetică și focalizare maximă folosite de obicei pentru date radar, imaginea rezultată redă detalii excepțional de clare, care demonstrează puterea noului instrument.

The images of Russia’s Ozero Nayval Lagoon and surrounding rivers show multiple views from Copernicus satellites.
Imagini cu laguna Ozero Naival din Rusia și apele din jur, de la mai mulți sateliți Copernicus.

Directorul Programelor de Observare a Pământului de la ESA, Josef Aschbacher, s-a declarat încântat și mândru de buna funcționare a altimetrului.

Un alt rezultat surprinzător sugerează că poziția sateliților în spațiu poate fi înțeleasă mai bine decât se credea anterior. Un altimetru radar deduce înălțimea satelitului deasupra Pământului măsurând cât îi ia unui impuls radar reflectat de suprafața Terrei să se întoarcă la el. Sentinel-6 are de aceea un set de instrumente de poziționare, inclusiv un sistem care poate folosi și semnale GPS, și semnale Galileo. În mod remarcabil, adăugarea semnalelor Galileo îmbunătățește măsurătorile, sporind calitatea determinării orbitei  – cee ce dă un plus reușitei misiunii.

 

Citește și Nou-lansatul satelit Sentinel-6 va monitoriza nivelul mării

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*