Iuri Gagarin, primul om în spațiu

Iuri Gagarin în autobuz, pe drum spre lansare. În spatele lui este cosmonautul de rezervă German Titov, care a devenit pilot al Vostok 2. Foto: NASA

Iuri Gagarin devenea, pe 12 aprilie 1961, primul om care ajungea în spațiu și pe orbita Pământului.

Vostok 1, prima navă spațială din lume cu un om la bord, maiorul Iuri Gagarin de numai 27 de ani, finaliza o orbită completă în jurul Pământului pe 12 aprilie 1961. Gagarin fusese selecționat în urma unor teste fizice și psihice foarte riguroase, care au constat în multiple salturi cu parașuta, exerciții fizice dificile, dar și perioade în înfometare și privare de oxigen sau izloare. Atunci când celorlalți candidați li s-a cerut să desemneze anonim o altă persoană care să zboare în spațiu în afară de ei, trei l-au ales pe Gagarin.

Un medic al forțelor aeriene sovietice îl descria pe Gagarin drept “modest, cu o imaginație bogată, perseverent și având reacții rapide”.

Zborul istoric a durat 108 minute și a făcut din Iuri un erou mondial.

Panoul de control al navei Vostok 1 concepută pentru a transporta un singur cosmonaut. Foto: NASA

În timpul zborului, nu i s-a permis să acționeze comenzile, deoarece efectele imponderabilității fuseseră testate doar pe câini. Misiunea a fost controlată de echipajele de la sol, iar Gagarin a primit o cheie de siguranță în caz de urgență.

La două zile după întoarcerea pe Pământ, Gagarin a apărut la balconul Kremlinului, alături de premierul Nikita Hrușciov, care i-a oferit titlul de Erou al Uniunii Sovietice, cea mai înaltă distincție URSS. Dar nu doar URSS-ul i-a oferit medalii, ci și Cuba, Brazilia, Elveția, RDG, Egipt, Bulgaria sau Cehoslovacia.

Astronautul a început un turneu mondial care, dincolo de întâlnirea cu un primul om care ajunsese în spațiu, simboliza un moment care punea capăt diferențelor ideologice. Iuri Gagarin călătorea între Est și Vest, între lumea liberă și cea închisă, la apogeul războiului rece. Acesta a primit nenumărate invitații de la statele lumii: a ajuns în UK, Brazilia, Finlanda, Ungaria, Islanda, Cehoslovacia, Cuba, Canada.

Iuri Gagarin nu a mai ajuns niciodată în spațiu, dar a continuat să lucreze pentru programul spațial rusesc. A murit pe 27 martie 1968, în timpul unui zbor de rutină. Un crater lunar și asteroidul 1772 Gagarin îi poartă numele.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*