Viata cu o stea furtunoasa

I se spune “vizibilitate perfecta”. Si nu este greu de inteles de ce.

Pentru astronomi, vizibilitatea perfecta inseamna ca aerul permite obtinerea unei imagini clare si stabile a obiectelor ceresti. Si, intr-adevar, este aproape ireala claritatea de safir a cerului peste Insula Las Palmas, una dintre cele mai vestice dintre Insulele Canare. “Intinde-ti mana pana cand degetul mare acopera soarele – imi spune Göran Scharmer, directorul Institutului pentru Fizica Soarelui al Academiei Regale de Stiinte a Suediei. Cand exact deasupra marginii degetului tau e albastru inchis, ai de-a face cu un cer coronal.”

Cerul coronal in sine nu garanteaza o vizibilitate perfecta, dar indica o atmosfera calma, fara praf. De aceea, Scharmer si echipa sa se afla aici, in buza unei stravechi caldere vulcanice, cu aproape un kilometru deasupra plafonului de nori, continuand o cercetare veche ca si omul: studierea focului din cer.

Acest foc arde de 4,6 miliarde de ani, inainte chiar sa fi existat un Pamant care sa se incalzeasca la dogoarea lui datatoare de viata. Cu toate acestea, de-abia in ultimele doua decenii cercetatorii au inceput cu adevarat sa inteleaga reactorul termonuclear pe care-l numim Soare.

Dupa standardele galactice, steaua noastra este de-a dreptul neinsemnata. Desigur, ea este atat de uriasa, incat un milion de Pamanturi ar incapea confortabil inauntrul sau. Si este atat de densa, incat razele de soare pe care le vezi astazi si-au inceput calatoria lor din centrul astrului inainte de ultima glaciatiune, avand nevoie de sute de mii de ani pentru a-si croi drum pana la stralucitoarea fotosfera, inainte de a face calatoria de 8 minute si 150 de milioane de kilometri prin spatiu pana la privirea ta.

Cu toate acestea, Soarele face parte doar din categoria stelara generica a “piticelor galbene”, numite tip G, un tip atat de banal de comun, incat exista miliarde la fel numai in Calea Lactee. Soarele se afla, efectiv, la originea intregii energii care intretine viata, determina vremea, controleaza climatul si este, desigur, cea mai apropiata legatura a noastra cu procesele care anima galaxiile si alimenteaza cosmosul.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*