Patru noi gaze cu efect de seră au fost detectate în atmosferă

Cea mai recentă imagine oferită de NASA cu stratul de ozon de deasupra Antarcticii - 8 martie 2014.

 

Cercetătorii de la Universitatea East Anglia au identificat trei tipuri de cloroflorocarburi (CFC) şi o hidrocloroflorocarbură (HCFC), absente din atmosfera terestră până în 1960, anunţă jurnalul Nature Geoscience.

Apariţia relativ recentă ar indica, potrivit autorilor studiului, că sunt produse de activităţi umane. De atunci, ele s-au acumulat, ajugând la peste 74.000 de tone.

 

Echipa a analizat compoziţia aerului nepoluat, colectat din Tasmania între 1978 şi 2012 sau extras din calota glaciară a Groenlandei, prin cromatografie de gaze şi spectrometrie de masă, apoi a comparat-o cu compoziţia aerului actual.  Concluzia a fost că doi dintre compuşi continuă să se acumuleze, unul (CFC-113a) având o creştere de 45% între 2010 şi 2012.

„CFC sunt principala cauză a găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii“, a spus Dr. Johannes Laube, coordonatorul studiului, citat de Environment News Service. „Legile care le-au eliminat treptat din producţie au intrat în vigoare în 1989, iar din 2010 au fost interzise total“.

Descoperirea noilor compuşi ar putea indica fie hibe ale legislaţiei, fie încălcări ale  acesteia, iar autorii cercetării doresc să ridice chestiunea sursei acestor gaze.

Chiar dacă emisiile totale ale celor trei noi cloroflorocarburi identificate nu ating o valoare absolută foarte mare (în 1980 se emiteau peste un milion de tone de CFC anual) ele, se descompun extrem de lent. „Chiar şi eliminaţi imdiat din producţie, compuşii vor continua să afecteze stratul de ozon mult timp de acum înainte”, a avertizat Dr. Laube.

Puteţi urmări evoluţia stratului de ozon în timp real aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*