Cum descifrezi hieroglife

Folosite în urmă cu mai bine de 4000 de ani, hieroglifele erau cunoscute şi utilizate doar de un grup restrâns şi privilegiat. Foto: Sergiu Mihăescu

Google lanseaza Fabricius, un instrument de descifrare a hieroglifelor, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Cu peste 200 de ani în urmă, pe 15 iulie 1799, soldaţii lui Napoleon descopereau întâmplător într-un zid dintr-o construcţie fortificată din oraşul egiptean Rosetta, situat în Delta Nilului, o piatră pe care era inscripţionat un text în trei limbi şi sisteme de scriere antice diferite: hieroglife, greacă și demotică (o formă de scriere în limba egipteană). Astfel, Piatra din Rosetta i-a permis cercetătorului Jean-François Champollion să descifreze unul dintre cele mai bine păstrate mistere ale Antichităţii: misterul hieroglifelor egiptene.

Piatra din Rosetta, foto: British Museum

Folosite în urmă cu mai bine de 4000 de ani, hieroglifele erau cunoscute şi utilizate doar de un grup restrâns şi privilegiat. Începând de astăzi însă, cu ajutorul noului instrument Google Arts & Culture Fabricius, oricine poate descoperi în mod interactiv limbajul fascinant al hieroglifelor.

Puteți afla mai multe despre hieroglifele Egiptului antic urmând o scurtă introducere în șase pași. Vă puteţi distra “traducând” cuvinte şi mesaje în hieroglife, pe care le puteţi trimite apoi prietenilor și familiei, provocându-i să le descifreze.

Templele din Egipt sunt spectaculoase și îți pot răpi ore bune. Foto: Sergiu Mihăescu

Pentru profesori şi cercetători

Pentru profesori şi cercetători, Fabricius include primul instrument digital – lansat ca open source pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a studiului limbilor antice – care decodifică hieroglifele egiptene pe baza învăţării automate (machine learning). Mai exact, tehnologia Google Cloud AutoML, AutoML Vision, a fost utilizată pentru a crea un model de învățare automată care să poată “ înțelege” ce reprezintă o hieroglifă. În trecut, era nevoie de o echipă de specialiști în date, multe coduri și foarte mult timp, acum AutoML Vision permite dezvoltatorilor să învețe cu ușurință o mașină să recunoască diverse obiecte.

Foto: Sergiu Mihăescu

Părintele epigrafiei

Disponibil în engleză și arabă, Fabricius poartă numele lui Georg Fabricius, părintele epigrafiei (studiul inscripțiilor). A fost creat în colaborare cu Australian Center for Egyptology de la Macquarie University, Psycle Interactive, Ubisoft și egiptologi din întreaga lume.

Puteți afla mai multe povești despre minunile Egiptului antic, inclusiv despre faimosul Faraon Tutankhamon, despre Piramidele din Giza și despre Cartea Morților.

Pentru profesorii care folosesc Google Classroom am creat resurse despre Egiptul antic, care să îi ajute în activitatea de predare.

Descoperiți mai multe despre Egiptul antic descărcând aplicația gratuită free Google Arts & Culture sau accesând site-ul Google Arts & Culture.

Citește și

„Casă de pompe funebre” din Egiptul Antic, un ghișeu unic înainte de viața de apoi

O nouă zi pentru Egipt

Egiptul în alb şi negru

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*