Nou-lansatul satelit Sentinel-6 va monitoriza nivelul mării

sentinel
Decolarea rachetei care transportă satelitul Copernicus Sentinel-6 de la Baza Vandenberg din California. Foto: ESA/NASA/SpaceX

Satelitul Copernicus Sentinel-6 „Michael Freilich”, lansat cu succes sâmbătă din California pe o rachetă SpaceX Falcon 9, s-a înscris pe orbita terestră și a stabilit contactul cu baza din Alaska.

Satelitul Sentinel 6, de 1,2 tone, dotat cu tehnologie radar altimetrică de ultimă generație, va continua să țină evidența nivelului mărilor și oceanelor, începută în 1992. Aceste măsurători sunt considerate esențiale pentru studierea climei, pentru politicile privind schimbările climatice și pentru protejarea vieților celor puși în pericol de ridicarea nivelului mărilor, arată Agenția Spațială Europeană ESA într-un comunicat.

În ultimele trei decenii, seria de misiuni a sateliților franco-americani Topex-Poseidon și Jason a servit drept referință și, împreună  cu sateliții ESA ERS și Envisat, precum și actualii CryoSat și Copernicus Sentinel-3, au monitorizat nivelul mării, arătând cu  acesta a crescut în medie cu 3,2 mm pe an. Mai alarmant, ritmul de creștere s-a accelerat, ajungând în ultimii câțiva ani la o medie de 4,8 mm pe an.

Odată instalat pe orbită, Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich va prelua ștafeta și va extinde baza de date existentă. Misiunea cuprinde doi sateliți identici lansați în succesiune, așa că peste cinci ani va fi lansat Copernicus Sentinel-6B, care va continua monitorizarea. Misiunea în sine va asigura continuitata datelor până cel puțin în 2030.

Fiecare satelit este dotat cu un altimetru radar, care măsoară cât timp îi ia unui impuls radar să călătorească până la suprafața Pământului și înapoi. În combinație cu datele exacte de localizare a satelitului, măsurătorile arată exact înălțimea nivelului mării.

Pachetul de instrumente de la bord mai include un radiometru cu microunde avansat, pentru măsurarea cantității de vapori din atmosferă, care influențează viteza impulsurilor de radar ale altimetrului.

 


VIDEO: ESA

Cu toate că sistemul existent a fost baza pentru proiectarea noii misiuni, Sentinel-6 folosește, în premieră pentru seria de măsurători altimetrice de referință, un radar cu apertură  sintetică. Pentru a se asigura că seria de măsurători nu va fi alterată, radarul operează în mod contiuu, furnizând simultan măsurători convenționale, de mică rezoluție, și procesări cu performanță îmbunătățită, de radar cu apertură sintetică.

Iar pentru a asigura continuitatea perfectă a seriei de măsurători, în pofida schimbării de tehnologie, Sentinel-6 Michael Freilich va petrece primul an pe orbită zburând la doar 30 de secunde în urma predecesorului său, Jason-3.

Plasat pe orbită la peste 1.300 km altitudine și atingând coordonatele de 66°N și 66°S, Sentinel-6 va furniza suficiente date pentru a cartografia nivelul mărilor și oceanelor pe 95% din suprafața aplor libere de ghețuri, odată la fiecare 10 zile.

Cu toate că Sentinel-6 face parte din familia de misiuni Copernicus ale Uniunii Europene, lansarea sa este rezultatul unei cooperări fără precedent între ESA, Eumetsat, NASA și NOAA, cu cooperarea agenției spațiale franceze CNES.

21 noiembrie 2020

Citește și Marte pe Pământ: un plan fezabil

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*