Prima misiune europeană de curățat cerul

ClearSpace
Copyright: ClearSpace SA

Agenția Spațială Europeană (ESA) a achiziționat de la un start-up prima misiune de îndepărtare a deșeurilor spațiale de pe orbită, care va fi lansată în 2025. În misiunea ClearSpace-1 sunt implicate companii din mai multe țări europene: Elveția, Republica Cehă, Germania, Suedia, Polonia, Marea Britanie, Portugalia și România.

ESA a semnat luni un contract de €86 milioane de euro cu o echipă industrială condusă de ClearSpace SA, un start-up elvețian. Prima operațiune de îndepăratare de pe orbita terestră a unui obiect disfuncțional va avea loc în 2025, când ClearSpace-1 va intercepta și readuce din spațiu partea de sus a unui Vespa (Vega Secondary Payload Adapter), folosit de racheta europeană Vega. Obiectul a fost lăsat pe orbită după a doua lansare a rachetei Vega, în 2013, la o altitudine de circa 881/664 kilometri, care se încadrează în regulile de gestionare a deșeurilor spațiale.

Achiziționarea unui astfel de serviciu, în loc de coordonarea directă a întregii misiuni, este un nou mod de operare pentru ESA – un prim pas în crearea unui nou sector comercial având ca obiect de activitate spațiul cosmic.

În afară de achiziționarea parțială a acestei prime misiuni – pentru că restul de fonduri necesare pentru a acoperi costurile vor fi obținute de ClearSpace de la investitori comerciali – ESA va contribui și tehnologii esențiale pentru zbor, dezvoltate ca parte a inițiativei Clean Space a agenției, prin proiectul său ADRIOS (Active Debris Removal/In-Orbit Servicing). 

Tehnologiile cuprind sisteme avansate de ghidare, navigare și control și inteligență artificială vizuală, care vor permite satelitului urmăritor să se apropie de țintă în mod autonom și în siguranță, precum și brațe robotice care să o apuce.

ClearSpace-1 va fi lansată inițial pe o orbită aflată la doar 500 km altitudine, pentru testare, înainte de a fi echipată cu brațele robotice și a face zborul de interceptare, sub supervizarea ESA. Atât robotul urmăritor cât și ținta Vespa for fi scoase apoi de pe orbită și vor arde în atmosferă.

Cu o masă de 112 kg, ținta lui ClearSpace-1 are aproximativ dimensiunile unui mic satelit, iar forma sa relativ simplă și construcția solidă sunt potrivite pentru o primă încercare, urmând ca progresiv să fie abordate misiuni mai complexe, inclusiv de colectare a mai multor obiecte deodată. 

„Gândiți-vă la toate interceptările de pe orbită de până acum și toate au avut obiecte-țintă cooperante și complet controlate,” explică directorul general al ESA Jan Wörner. „Cu deșeurile spațiale, un astfel de control nu este posibil, prin definiție: obiectele sunt în derivă, adesea rotindu-se la întâmplare. Așa că această primă interceptare și recuperare a unui obiect necooperant reprezintă o realizare extrem de provocatoare. Dar cu numărul total de sateliți în creștere rapidă în următorul deceniu, înlăturarea regulată devine obligatorie pentru a ține deșeurile spațiale sub control, prevenind o serie de coliziuni care să agraveze problema”, a conchis el.

Măsurile pe care misiunile satelitare trebuie să le ia ca să se protejeze de posbile coliziuni cu deșeuri spațiale sunt extrem de costisitoare, ajungând la 5-10% din costul total al misunilor (care ating uneori sute de milioane de euro) și chiar mai mult pentru orbitele mai joase.

Citește și Stațiile terestre ale ESA sprijină misiunile pe lună

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*