Tehnologii seismice

Imagine articol

Falia Hayward, o fisura prelunga si mortala in scoarta Pamantului, taie poalele Dealurilor Berkeley si strabate apoi campusul Universitatii din California.

Trece pe sub un amfiteatru si cateva camine – nu e grav, aici stau cei din anul intai -, o coteste spre treptele de beton de langa Stadionul Memorial California.

Poti sa incaleci practic pe falie, cu un picior pe o treapta si cu celalalt pe cea de dedesubt. Apoi, falia trece pe sub stadion. O harta o prezinta despartind stalpii portii din extremitatea nordica. Dupa aceea, strabate terenul spre extremitatea sudica si pleaca mai departe, in josul strazii, pe directia Oakland.

Prin anii 1920, cand arhitectii desenau planurile unui mare stadion de fotbal pentru universitatea-simbol a statului California, au refuzat sa lase o imperfectiune geologica sa le stea in cale. Stiinta cutremurelor era inca la inceputuri, dar se pare ca arhitectii si-au dat seama ca Hayward este o falie, un loc unde doua bucati din scoarta Pamantului se misca una pe langa cealalta.

Ca urmare, ei au construit vitejeste stadionul din doua jumatati, ca o boaba de cafea taiata in doua de o linie, mai exact falia. Fiecare jumatate a stadionului se putea misca independent, ridicindu-se pe scoarta schimbatoare fara nici o problema.

Oamenii de stiinta stiu acum ca falia Hayward aluneca – se deplaseaza incet, dar sigur, milimetru cu milimetru. La marginea stadionului, un profesor de la Berkeley, pe nume Richard Allen, imi arata rezultatele a 80 de ani de asemenea alunecari: o deplasare de 10 centimetri in beton, bandajata, deloc elegant, cu o banda de metal ruginit. Suntem amandoi putin amuzati. Ce orgoliu sa construiesti un stadion pe o falie!

Allen preda cel mai vechi curs de la Berkeley despre cutremure. El si-l intituleaza Cutremurele din ograda ta. Denumirea este cum nu se poate mai potrivita, pentru ca Hayward este o falie extrem de periculoasa. Nu a generat nici un cutremur major din 1868. Este posibil sa-l declanseze cat de curand.

O mare parte din stadion este construita pe un teren moale, care amplifica undele seismice. „La un cutremur – spune Allen -, este posibil ca terenul sa devina complet instabil.” Asta nu inseamna ca jucatorii s-ar scufunda ca intr-o piftie tremuratoare. Pur si simplu ar fi doborati la pamant, placati de cutremur.

Dar, desigur, nimeni dintre cei de pe teren nu sta cu gandul la cutremur. Este o zi fierbinte de vara, cu cateva saptamani inainte de inceputul sezonului. Jucatorii sunt preocupati sa-si formeze echipa si sa-i invinga pe cei de la Stanford.

 

(P) Lanterne LED Profesionale pentru orice imprejurari

1 Comment

  1. E comic dar si tragic ,la o adica .Daca s-ar deplasa faliile una fata de alta cu 2-3 metrii ,cei de la Hayward ar schimba regulamentul de forma al unui stadion si poate si regulile de desfasurare ale meciurilor. Nu rade ,cocina e in curtea ta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*