Un anticorp ar putea fi eficient împotriva virusului Zika

Foto: 123rf

Oamenii de știință de la Washington University School of Medicine din St. Louis au anunțat că un anticorp care protejează împotriva virusului dengue s-a dovedit a fi eficient la șoareci și împotriva virusului Zika. Studiul Vaccine Mediated Protection Against Zika Virus-Induced Congenital Disease a fost publicat de curând în revista “Nature Immunology”, după cum se arată într-un comunicat ens-newswire.ro.

Virusul Zika, care poate provoca nașterea copiilor cu capetele anormal de mici, și virusul dengue care provoacă dureri osoase, musculare, febră, erupții cutanate, sunt răspândite de aceeași țânțarii Aedes aegypti.

Până în prezent, nu au existat vreun vaccin sau vreun medicament care să poate trata virusul Zika, dar odată cu această descoperire, oamenii de știință au speranța că în curând vor putea dezvolta un medicament care să poată proteja fătul de infecția cu Zika.

Medicamentele pe bază de anticorpi se folosesc de zeci de ani pentru a asigura protecția temporară împotriva bolilor infecțioase. Cheia utilizării acestui anticorp ar fi să se asigure că nivelurile de anticorpi din sângele femeii rămân destul de mari pentru a proteja fătul pe durata sarcinii. Anticorpii rămân în fluxul sanguin timp de câteva săptămâni, așa că una sau mai multe doze dintr-un medicament pe bază de anticorpi administrate femeii pe parcursul sarcinii i-ar putea proteja fătul atât de Zika, cât și de febra dengue, spun oamenii de știință.

“Am constatat că acest anticorp nu numai că neutralizează virusul dengue, dar la șoareci, protejează atât adulții cât și fetușii de boala Zika”, a spus profesorul Michael Diamond, autorul senior al studiului.

Din moment ce Zika și dengue sunt înrudite, oamenii de știință au argumentat că un anticorp care previne febra dengue ar putea face același lucru și pentru Zika.

O serie de experimente cu concluzii interesante

Au infectat cu virusul Zika un grup de șoareci adulți care nu aveau pui, iar la trei, respectiv cinci zile după infecție le-au administrat anticorpul împotriva virusului dengue.

Un alt grup de șoareci a fost infectat tot cu virusul Zika, dar i s-a administrat ulterior un medicament placebo.

La trei săptămâni de la infectare, peste 80% din șoarecii netratați au murit, în timp ce primul grup care a primit anticorpii la trei zile de la infectare a supraviețuit, iar din cei care au primit anticorpii la cinci zile de la infectare, 40% au supraviețuit.

Pentru a aflat dacă acesti anticorpi pot proteja și fetușii de infecție, cercetătorii au infectat cu virusul Zika femele în a șasea zi de sarcină, iar apoi le-au administrat o doză de anticorpi, respectiv un placebo, o zi sau trei mai târziu.

În a treisprezecea zi de gestație, cantitatea materialului genetic Zika era de 600,000 ori mai mică în placentă și de 4,900 ori mai mică în capetele fetușilor aflați în femelele gestante care au fost tratate la o zi după infectare, prin comparație cu cele care au primit un placebo.

Virusul Zika, ilustrație. Foto: 123rf

Administrarea anticorpului la trei zile de la infecție, mai puțin eficientă

Cantitatea de material genetic viral din capetele feților a fost redusă de 19 ori, iar din placentă de 23 de ori. O primă concluzie a fost că pentru a proteja eficient fetușii de infecția cu Zika, anticorpul trebuie admnistrat imediat după infectare, iar un astfel de obiectiv poate fi nerealist pentru că femeile rareori știu când sunt infectate.

Dacă acestea primesc anticorpul imediat ce știu că sunt însărcinate, ar putea beneficia de protecție în cazul în care ar fi mușcate de țânțarul purtător. În acest moment, oamenii de știință lucrează pentru a identifica cantitatea de anticorpi de care o femeie însărcinată ar avea nevoie pentru ca fătul său să fie protejat de virusul Zika.

Există totuși și riscuri: având anticorpi împotriva lui dengue care circulă în sânge luni la rând, aceștia pot proteja împotriva unei anumite tulpini a virusului, dar pot agrava simptomele la o persoană dacă aceasta este infectată cu o altă tulpină. Pentru a evita această situație, oameniii de știință au lucrat la mutația anticorpului astfel încât acesta să nu poată agrava febra dengue. “Acum avem o versiune a anticorpului care poate fi terapeutic împotriva ambelor virusuri și care nu are posibilitatea să agraveze boala dengue”, a spus Michael Diamond, profesor de patologie și imunologie și microbiologie moleculară.

Sursa: ens-newswire.ro
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*