Soluții împotriva rezistenței la antimicrobiene

Utilizarea inadecvată a antimicrobienelor în medicina veterinară, dar nu numai, amenință să împingă lumea într-o eră post-antibiotică, în care medicamentele de azi nu își mai fac efectul. Foto: 123rf

Universitatea Suedeză de Științe Agricole își unește forțele cu ONU-FAO pentru a promova utilizarea responsabilă a medicamentelor antimicrobiene în sectorul zootehnic, arată un comunicat al FAO.

Creșterea la nivel global a rezistenței la antimicrobiene reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea oamenilor și a animalelor. Rezistența la antimicrobiene nu doar că pune în pericol medicina modernă umană și veterinară, dar subminează siguranța alimentelor și a mediului nostru.

Antimicrobienele au un rol important în tratarea bolilor animalelor de la ferme (acvatice și terestre) și a plantelor, iar folosirea lor este esențială pentru securitatea alimentară, bunăstarea noastră și a animalelor.

Cu toate acestea, utilizarea lor necorespunzătoare, asociată cu apariția și răspândirea microorganismelor rezistente la antimicrobiene, ne pun pe toți în pericol. Riscul apare în special în țările în care legislația și sistemele de monitorizare privind utilizarea antimicrobienelor sunt slabe.

Astfel, folosirea inadecvată a antimicrobienelor în medicina veterinară, dar nu numai, amenință să împingă lumea într-o eră post-antibiotică, în care medicamentele de azi nu își mai fac efectul. De aceea, un nou parteneriat între FAO și Universitatea Suedeză de Științe Agricole își propune să găsească metode prin care să întârzie dezvoltarea microbilor rezistenți la medicamente și să creeze un cadru de conștientizare a acestei probleme.

Manual de abordări practice

Bazându-se pe programele de cercetare și pe planurile de acțiune ale FAO, Universitatea Suedeză de Științe Agricole (SLU) va dezvolta un manual de abordări practice, prin care medicii veterinari și crescătorii de animale vor fi încurajați să utilizeze mai prudent antimicrobienele.

“Suntem încântați să lucrăm cu SLU la dezvoltarea unei resurse critice care îi va ajuta pe medicii veterinari din Balcani, Asia centrală și Europa de est să își îmbunătățească practicile și să utilizeze cu prudență substanțele antimicrobiene pentru o creștere mai sustanabilă a animalelor”, spune ofițerul pentru sănătate FAO, Andriy Rozstalnyy. “Multe dintre cele mai bune practici recomandate, cum ar fi îmbunătățirea biosecurității fermelor, reprezintă, de asemenea, o investiție durabilă în producție pentru a hrăni o populație în continuă creștere”, mai spune Rozstalnyy.

Proiectul va fi condus de profesorul Ulf Magnusson, care va concentra recomandările experților de top într-un singur manual de ușor de utilizat. „SLU este pregătită să preia această misiune importantă alături de FAO”, a declarat Ylva Hillbur, expert al SLU în relații internaționale.

Suedia a interzis cu succes utilizarea antibioticelor în sectorul zootehnic în anii 1980 – fără a compromite sănătatea animalelor.

Pe lângă manual, în cadrul parteneriatului vor fi organizate ateliere educaționale. Universitatea are un trecut bogat în ce privește trainingurile internaționale și schimbul de experiență.

Generația Zero Foame

În timp ce rezistența antimicrobiană poate deveni un adevărat pericol pentru sănătatea publică, pentru economiile mondiale și pentru producția de alimente, “o acțiune rapidă este soluția spre o cale mai prosperă și sustenabilă de dezvoltare, astfel încât să devenim generația Zero Foame”, conchide Rozstalnyy.

 

FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) – Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite: este o agenție ONU cu sediul la Roma, care are misiunea de a elimina foamea și de a îmbunătăți alimentația la nivel mondial. Coordonează și sprijină activitățile guvernelor în ce privește agricultura, silvicultura sau industria piscicolă și dezvoltă programe de cercetare.

Prin educație, cercetare și evaluare, Universitatea Suedeză de Științe Agricole dezvoltă utilizarea durabilă și gestionarea resurselor biologice naturale.

Sursa: FAO
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*