Rezistența la antibiotice, tot mai ridicată la nivel mondial

Colonii de bacterii. Foto: 123rf

Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății indică niveluri alarmant de ridicate privind rezistența la antibiotice, la nivel mondial.

Noul sistem global de supraveghere antimicrobiană al OMS (Global Antimicrobial Surveillance System – GLASS) dezvăluie o rezistență la antibiotice tot mai ridicată, în rândul a 500.000 de oameni din 22 de țări, infectați cu diferite bacterii. Rezistența la infecțiile bacteriene se înregistrează atât în țările cu venituri mici, cât și în cele cu venituri mari.

Cele mai frecvente bacterii raportate sunt: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus și Streptococcus pneumoniae, urmat de Salmonella spp.

Concret, între pacienții cu infecții în sânge, proporția de bacterii rezistente la antibiotice a fost de la zero la 82%. Rezistența la penicilină – medicamentul utilizat timp de zeci de ani în întreaga lume pentru a trata pneumonia – a variat de la zero la 51% în rândul țărilor raportoare. Rezistența la ciprofloxacină, un antibiotic frecvent utilizat pentru tratamentul E.coli, bacteria asociată cu infecții ale tractului urinar, a fost între 8% și 65%.

„Raportul confirmă situația gravă a rezistenței la antibiotice la nivel mondial”, spune dr. Marc Sprenger, director al secretariatului OMS.

„Unele dintre cele mai frecvente infecții din lume – și cele mai periculoase – se dovedesc a fi rezistente la medicamente”, adaugă Sprenger. „Și cel mai îngrijorător este că agenții patogeni nu țin cont de frontierele naționale. De aceea, OMS încurajează toate țările să înființeze sisteme de supraveghere adecvată pentru detectarea rezistenței la medicamente care să poată oferi date acestui sistem global.”

Până în prezent, 52 de țări (25 de state cu venituri mari, 20 de țări cu venituri medii și 7 țări cu venituri mici) sunt înscrise în sistemul global de supraveghere antimicrobiană al OMS. Pentru primul raport, 40 de țări au furnizat informații despre sistemele lor naționale de supraveghere, iar 22 de țări au furnizat, de asemenea, date privind nivelurile de rezistență la antibiotice.

OMS susține mai multe țări să creeze sisteme naționale de monitorizare a rezistenței antimicrobiene care să poată produce date fiabile și semnificative. GLASS contribuie la standardizarea modului în care țările colectează date și permite o imagine mai completă a modelelor și tendințelor de rezistență antimicrobiană.

Raportul este un prim pas vital spre îmbunătățirea înțelegerii gradului de rezistență antimicrobiană.

“Supravegherea este în fază incipientă, dar este vitală pentru a anticiparea șuneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial”, spune Dr. Carman Pessoa-Silva, care coordonează noul sistem de supraveghere de la OMS.

Sistemul GLASS face deja diferența în multe țări. De exemplu, Kenya a îmbunătățit dezvoltarea sistemului național de rezistență antimicrobiană; Tunisia a început să strângă date privind rezistența antimicrobiană la nivel național; Republica Coreea și-a revizuit complet sistemul național de supraveghere pentru a se alinia metodologiei GLASS, furnizând date de o înaltă calitate; iar țări precum Afganistan sau Cambodgia, care se confruntă cu provocări majore, s-au înscris în sistem și utilizează sistemul GLASS.

În general, participarea națiunilor la sistemul GLASS este văzută ca un semn al angajamentului politic tot mai mare de a sprijini eforturile globale de control al rezistenței antimicrobiene.

Sursa: OMS
Foto: 123rf

1 Comment

  1. hahahaaa!!!parca pe OMS i-ar durea capul de oameni…toata lumea stie ca se doreste reducerea populatiei…parca am fi niste idioti asa suntem tratati!!RUSINE MARE !!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*