Două milioane de oameni din cinci țări africane, protejați de holeră

O fetiță din Zambia primește doza orală de vaccin împotriva holerei. Foto: Duncan Graham Rowe

Cea mai mare campanie de vaccinare orală împotriva holerei vizează cinci țări africane: Zambia, Uganda, Malawi, Sudanul de Sud și Nigeria. Campania este inițiată pe fondul recentelor focare de holeră de pe continent și este implementată de ministerele sănătății din țările respective, sprijinite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii Global Task Force on Cholera Control (GTFCC). Dozele de vaccin urmează să fie administrate până la jumătatea lunii iunie.

Sezonul ploios și holera

În fiecare sezon ploios, în comunitățile africane izbucnesc focare de holeră, deși prin îmbunătățirea accesului la apă curată și salubritate, această boală ar putea fi prevenită. În acest an, în Nigeria, Uganda și Malawi au fost raportate peste 3000 de cazuri, în timp ce în Lusaka, Zambia, holera a afectat peste 5700 de oameni, din care 100 au murit deja. 

Timp de 15 ani, între 1997 – 2012, în întreaga lume au fost administrate doar 1,5 milioane de doze de vaccinuri împotriva holerei. 11 milioane de doze au fost folosite în 2017, în Sierra Leone, Somalia și Bangladesh. În primele luni ale lui 2018, peste 15 milioane de doze au primit aprobare pentru a fi folosite la nivel global. 

Campanie de vaccinare orală în școlile din Zambia. Foto: Duncan Graham Rowe

Până la jumătatea lunii iunie, peste două milioane de oameni din cinci țări africane vor fi protejați de holeră printr-o amplă campanie de vaccinare. 

„Acesta este un răspuns fără precedent la noile focare de holeră din Africa“, spune Dr. Seth Berkley, CEO al Gavi, Vaccine Alliance. „Am muncit din greu pentru a ne asigura că există suficiente vaccinuri pe stoc. Cu toate acestea, este tot mai evident că avem nevoie de o soluție durabilă pentru prevenirea acestor focare. Sunt tot mai mulți oameni care cedează în fața acestei boli, deși ea poate fi prevenită”.

“Vaccinurile orale împotriva holerei reprezintă o armă-cheie în lupta noastră împotriva acestei boli”, spune dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Dar sunt multe alte lucruri pe care trebuie să le facem pentru ca oamenii să fie în siguranță. OMS și partenerii noștri salvează zilnic vieți prin îmbunătățirea accesului la apă curată și salubritate, supervizarea centrelor de tratament, furnizarea de bunuri, distribuirea asistenței medicale publice, instruirea personalului medical și colaborarea cu comunitățile locale”.

Locuitorii din Zambia primesc informații despre vaccinul oral împotriva holerei. Foto: Duncan Graham Rowe

Pericolul holerei, ridicat în multe țări africane

Începând cu 7 mai, multe țări din Africa se confruntă cu focare de holeră. Sunt cel puțin 12 regiuni sau țări care au raportat prezența holerei în Africa Subsahariană. Acțiunile recente arată că mobilizarea puternică a țărilor și a partenerilor poate aborda eficient boala, mai ales atunci când instrumentele de prevenire și control sunt disponibile imediat.

Sursa, foto: OMS

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*