Paraguayul scapă de malarie

Un grup de femei indigene din Paraguay cântă la instrumente tradiționale. Foto: 123rf

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) confirmă că malaria a fost eliminată de pe teritoriul Paraguayului. Paraguay devine astfel următoarea țară din cele două Americi (Centrală și de Sud) care primește acest statut după Cuba (1973).

“Îmi face o deosebită plăcere să confirm azi că în Paraguay malaria este oficial învinsă”, spune Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. Povestea de succes a Paraguayului arată că este posibil. Dacă malaria a fost eradicată dintr-o țară, atunci ea poate fi eradicată din toate țările”.

În 2016, OMS a identificat Paraguay ca fiind una din cele 21 de țări care au potențialul de a eradica malaria până în 2020. Astafel, țara a fost inclusă în inițiativa „E 2020”, prin care OMS sprijină țările din cele două Americi să elimine malaria. Alte țăti care mai fac parte din acest program sunt: Belize, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Mexic și Surinam.

„Mă bucur să spun că PAHO a însoțit Paraguayul în această cruciadă de la început”, spune Dr. Carissa F. Etienne, directorul Organizației Panamericane de Sănătate (PAHO), oficiul regional al OMS pentru America. „Acesta este un semnal puternic pentru regiune referitor la ce se poate realiza atunci când țările se concentrează pe un obiectiv important și rămân vigilente după realizarea acestui obiectiv. Sperăm că și alte țări se vor alătura în curând Paraguayului”.

Din 1950 până în 2011, Paraguay a elaborat în mod sistematic politici și programe pentru controlul și eradicarea malariei, iar acest lucru a însemnat o provocare importantă pentru sectorul de sănătate publică. Mai ales că vorbim despre o țară care a raportat peste 80 000 de cazuri în anii 1940. Ca rezultat, Paraguay a înregistrat ultimul caz de Plasmodium falciparum în 1995 și Plasmodium vivax în 2011.

A urmat apoi un plan pe cinci ani pentru prevenirea transmiterii, care a inclus activități axate pe educație, astfel încât localniciii să fie conștienți de modalitățile de prevenire a trasmiterii bolii, de diagnosticare și de opțiunile de tratament.

„Primirea acestei certificări este o recunoaștere a celor peste cinci decenii de muncă grea în Paraguay, atât din partea celor care lucrează în sectorul public, cât și din partea comunității, spune dr. Carlos Ignacio Morínigo, ministrul Sănătății din Paraguay. „Atingerea acestui obiectiv implică și faptul că acum trebuie să facem față provocării de a menține această certificare. Prin urmare, Paraguay a pus în aplicare un sistem solid pentru a preveni revenirea malariei”.

Următorul pas după cei cinci ani, a fost faza în care Ministerul Sănătății a lansat o inițiativă de trei ani, timp în care toți funcționarii din domeniul sănătății au fost instruiți. Astfel aceștia și-au consolidat capacitatea de a preveni bolile, de a identifica cazurile de malarie, de a diagnostica cu precizie boala și de a oferi tratament prompt – strategii cheie pentru a gestiona amenințarea permanentă de malarie care vine din în alte părți ale Americii și în Africa sub-sahariană.

În aprilie 2018, reprezentanții Malaria Elimination Certification Panel au concluzionat că malaria nu a mai fost transmisă pe teritoriul Paraguayului timp de 3 ani, iar țara avut capacitatea de a împiedica restabilirea transmisiei.

Factori care au contribuit la eradicarea bolii

Calitatea și acoperirea serviciilor de sănătate, conștientizarea malariei în rândul angajaților din domeniul sănătății publice, disponibilitatea tratamentului medical gratuit și un sistem puternic de supraveghere a malariei au fost factorii care au contribuit la eradicarea acestei boli pe teritoriul Paraguayului.

În perioada 1960 și 1973, malaria a fost eradicată de pe teritoriul a șapte țări și teritorii din America: Cuba, Republica Dominicană, Grenada, Jamaica, Sfânta Lucia, Trinidad și Tobago și partea de nord a Venezuelei. 

În zona celor două Americi, cazurile de malarie au scăzut cu 62%, iar decesele legate de malarie au scăzut cu 61% între 2000 și 2015. Cu toate acestea, creșterea numărului de cazuri de malarie raportată în mai multe țări în 2016 și 2017 arată că există încă provocări majore privind diagnosticarea, tratamentul și investigarea cazurilor de malarie, în special în zone îndepărtate.

Sursa: OMS
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*