Speranța de viață a oamenilor, în creștere

Foto: 123rf

Speranța de viață a oamenilor continuă să crească indiferent de factorii socio-economici, constată cercetătorii de la Stanford.

Aceștia au analizat date din perioada 1960 – 2010, care arată că persoanele care supraviețuiesc până la vârsta de 65 de ani continuă să trăiască mai mult decât părinții lor, iar aceasta este o tendință care nu pare să încetinească.

Dacă până acum datele indicau că oamenii de apropie de limita longevității lor, cercetările aprofundate asupra celor 50 de ani sunt mult mai optimiste. Noile concluzii ale oamenilor de știință de la Stanford au fost publicat de curând în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Analiza vârstei medii a decesului la persoanele care au ajuns la peste 65 de ani în țările dezvoltate a arătat că speranța de viață crește cu aproximativ trei ani în fiecare generație și că această tendință va continua.

„Datele arată că ne putem aștepta la o durată de viață mai lungă și că nu există semne de încetinire a acestei tendințe”, spune biologul Shripad Tuljapurkar de la Stanford.

Se apropie omenirea de o limită a vieții?

Oamenii de știință de la Stanford au încercat să răspundă la două întrebări: dacă omenirea se apropie de o limită a vieții și care sunt factorii care permit anumitor persoane să trăiască mai mult decât altele.

Astfel, ei au analizat datele de naștere și de deces ale persoanelor de peste 65 de ani din perioada 1960-2010. Au constatat că vârsta medie a decesului la cei care trăiesc peste 65 de ani a crescut cu trei ani la fiecare de 25 de ani, ceea ce înseamnă că oamenii se pot aștepta să trăiască în medie cu aproximativ șase ani mai mult decât bunicii lor.

În plus, această tendință a continuat într-un ritm relativ stabil pe parcursul întregii perioade de 50 de ani și în toate cele 20 de țări pe care le-au analizat. Factori precum descoperirile medicale nu au influențat major creșterea duratei de viață.

Profesorul Tuljapurkar și colegii săi au analizat numai persoanele de peste 65 de ani, o vârstă cu un număr mare de indivizi. Studiile anterioare legate de speranța de viață analizau doar valori excepționale, și anume oamenii care trăiau mai mult decât alții.

„Metoda noastră este nouă, deoarece ne permite să scăpăm de neclaritate”, spune Tuljapurkar. „Accentul nostru se pune pe intervalul de vârstă în care avem o idee exactă despre ceea ce se întâmplă”.

Tuljapurkar a fost surprins să vadă că vârsta medie a deceselor a crescut cu o viteză constantă, și a fost și mai surprins de faptul că forma distribuției nu s-a schimbat.

„Au existat atât de multe anunțuri despre modul în care oamenii ar putea trăi mai mult, de exemplu, să mănânce iaurt”, spune Tuljapurkar. Profesorul nu era convins că iaurtul ar fi cheia unei vieți mai lungi, dar bănuia că factori precum bogăția ar putea crește probabilitatea ca cineva să trăiască mai mult.

Dacă acest lucru ar fi adevărat, atunci distribuția datelor ar trebui să se extindă pe măsură ce oamenii bogați trăiesc după vârsta medie a decesului. Dar forma datelor a fost consistentă în perioada de 50 de ani studiată. Nu a existat un singur factor care să permită unor persoane să trăiască mai mult decât altele – cel puțin nu unul care a apărut după vârsta de 65 de ani.

„Sunt cu siguranță foarte fericit să știu că șansele mele de a trăi mai mult sunt la fel de mari ca ale unui milionar”, concluzionează Tuljapurkar.

Sursa: Stanford News Service
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*