Ce este coronavirusul?

Foto: 123rf

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de virusuri, din care doar șapte îi afectează pe oameni. Patru provoacă răceli ușoare, în timp ce altele, precum SARS și MERS, sunt mai noi și au efecte severe.

Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că se transmit de la animale la oameni. Ebola, HIV sau virusul rabic sunt alte exemple de virusuri zoonotice.

Oficialii din domeniul sănătății au denumit acest nou coronavirus SARS-CoV-2 și boala sa COVID-19. Până acum, el nu a mai fost identificat la oameni. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, pe 24 martie 2020 erau înregistrate oficial 375.498 de cazuri confirmate și 16.362 decese.

Coronavirusul – de la primul focar, la pandemie

La sfârșitul lui decembrie 2019, apăreau primele rapoarte legate de un focar de coronavirus izbucnit într-o piață de animale sălbatice din Wuhan, China. În câteva săptămâni, coronavirusul s-a răspândit în toată China, după care a luat cu asalt planeta. Au apărut focare însemnate în Italia, Iran și Coreea de Sud. Pe 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat infecția cu COVID-19 pandemie.

“Nu am mai văzut până acum o pandemie provocată de un coronavirus. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Pandemia nu este un cuvânt pe care să-l folosim ușor sau neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greșit, poate provoca frică nejustificată sau acceptarea nejustificată că lupta s-a încheiat, ceea ce duce la suferință și moarte inutile”, declara Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Morfologia ultrastructurală a coronavirusului, ilustrată de oamenii de știință de la Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor (SUA). Spiculele care înconjoară învelișul extern dau aspectul unei coroane, de unde și numele. Credit foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAMS

COVID-19 are încă multe necunoscute

Ce știm este că, la fel ca alte boli respiratorii, se transmite prin picături invizibile – de salivă și mucus – pe care o persoană infectată le răspândește în jur atunci când tușeșete sau strănută. Majoritatea celor infectați, se vor confrunta cu boli respiratorii ușoare până la moderate și se vor recupera fără tratament special. Persoanele în vârstă și cele cu probleme cu afecțiuni preexitente, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, bolile cardiovasculare sau cancer pot dezvolta forme mai grave ale bolii.

În acest moment, nu există vaccinuri sau tratamente specifice pentru COVID-19. Cu toate acestea, există numeroase studii clinice în curs de evaluare care evaluează potențialele tratamente.

Cum previi infecția și cum încetinești transmiterea COVID-19

  • Spală-te regulat pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde, sau curăță-le cu o soluție antiseptică, pe bază de alcool.
  • Stai la cel puțin 1m distanță de cei care tușesc sau strănută.
  • Evită să îți atingi fața.
  • Acoperă-ți gura atunci când tușești sau strănuți.
  • Stai acasă, dacă nu te simți bine.
  • Lasă-te de fumat sau alte activități care îți afectează plămânii.
  • Distanțarea socială este de esențială: evită călătoriile și ieșirile care nu sunt urgente, limitează contactul direct cu cei din jurul tău.

Citește și

Vor încetini temperaturile de primăvară răspândirea COVID-19?

De ce unii oameni sunt mai vulnerabili la infecția cu coronavirus

Cum acționează coronavirusul asupra organismului

Sursa: OMS

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*