Cum trec infecții precum coronavirusul de la animale la oameni

Liliecii sunt purtătorii multor virusuri periculoase pentru om. Foto: 123rf

Bolile zoonotice, care trec de la animale la oameni, ucid în fiecare an milioane de persoane. De unde vin și și cum ne putem feri de ele?

O căpușă de cerb urcă pe un fir de iarbă din pădure. Își întinde picioarele din față cât poate, așteptând un trecător. Când un drumeț se atinge de ea, căpușa se agață. Găsește o poziție bună, taie pielea și inserează un tub ca să se hrănească. Dacă acea căpușă e purtătoare a bacteriei care provoacă boala Lyme, microbul trece în gazda umană, unde se reproduce virulent, iar drumețul are acum o boală zoonotică.

Numite și zoonoze, bolile zoonotice sunt o largă categorie de afecțiuni transmise de la animale la oameni. Circa 16% din toate decesele care au loc în lume pot fi atribuite bolilor infecțioase, iar zoonozele reprezintă 60% dintre bolile infecțioase cunoscute și 75% din cele noi, potrivit National Institutes of Health.

Zoonozele se pot transmite în multe feluri, inclusiv prin mușcături sau înțepături, mângâiatul sau atingerea animalelor bolnave și consumul de carne insuficient preparată, lapte nepasteurizat sau apă contaminată. Tipurile de patogeni care se pot transmite de la animal la om includ bacterii, paraziți, fungi și viruși.

Unele zoonoze sunt relativ benigne, dar multe altele — cum ar fi, de exemplu, boala Lyme — sunt foarte distructive. Altele, precum coronavirusul care provoacă COVID-19, pot fi mortale.

Teoria principală cu privire la originea noii pandemii de coronavirus este că virusul a trecut la om într-o piață de animale sălbatice din Wuhan, China, la sfârșitul lui 2019. Nu se știe exact cum a trecut virusul de la gazda lui inițială până la piața de animale și apoi la om. Dar pentru că oamenii nu au imunitate la el, până la această dată COVID-19 a îmbolnăvit peste un milion de oameni și a ucis zeci de mii, de pe toată planeta.

O altă boală zoonotică binecunoscută, Ebola, provine, se crede, de la liliecii fructivori, care continuă să fie purtătorii ei, în sălbăticie, ca de altfel și primatele. Liliecii și primatele pot transmite virusul omului prin contact direct sau dacă oamenii le consumă carnea. Alte zoonoze pot trece de la o gazdă sălbatică la un animal domestic — cum ar fi de la lilieci la porci de crescătorie. Oamenii se pot îmbolnăvi consumând sau atingând porcii.

Și pisicile pot fi surse de boli zoonotice. Foto: 123rf

Surse frecvente de boli zoonotice

Majoritatea oamenilor trăiesc în preajma animalelor, chiar dacă nu au ferme sau propriul animal de companie. De la căpușe la veverițe și șobolani, mulți membri ai regnului animal pot transmite boli. Iată o listă cu cele mai comune și cu bolile pe care le putem lua de la ele:

Căpușe: boala Lyme; febra pătată a Munților Stâncoși; boala Powassan

Câini: turbare; norovirusuri; Pasteurella; Salmonella; viermi inelari; viermi rotunzi

Lilieci: virusul Ebola; SARS; MERS; turbare: virusul Nipah; virusul Hendra

Pisici: toxoplasmoză; Pasteurella; viermi inelari

Rozătoare: sindrom pulmonar cu hantavirus; ciumă; boala mușcăturii de șobolan; salmoneloză

Țânțari: malaria; dengue; virusul West Nile: virusul Zika; virusul Chikungunya

Vaci: E-coli; viermi inelari; salmoneloză

Cum eviți să contractezi zoonoze

  • Spală-te pe mâini cu săpun sau cu dezinfectant imediat după ce te-ai aflat în preajma animalelor, chiar dacă nu le-ai atins.
  • Ține păsările de curte, rozătoarele, reptilele și amfibienii la distanță de fața ta.
  • Poartă haine și folosește substanțe care te protejează de mușcăturile de țântari, căpușe și purici.
  • Evită mușcăturile și zgârieturile de animale.
  • Fii conștient că animalele pot transmite boli la târguri sau expoziții de animale, precum și în școli și grădinițe. (Sursă: CDC)

Știai că…

  • Zoonozele provoacă un număr estimat de 2,5 cazuri de îmbolnăvire și 2,7 milioane de morți anual?
  • 6 din 10 boli infecțioase raportate anual sunt zoonotice?
  • Trei sferturi din bolile infecțioase noi (în curs de răspândire) provin de la animale?

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*