Ziua Mondială a Sănătății

Ilustrație: 123rf

7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătății, iar 2020 este și Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei. În 2020, se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenței medicale moderne.

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății recunoaște rolul esențial pe care îl au cadrele medicale, mai ales acum, în contextul pandemiei de COVID-19. În perioadele de epidemii și pandemii, asistentele medicale și moașele au un rol esențial în îngrijirea oamenilor, inclusiv a celor care trăiesc în zonele de conflict sau izolate.

Într-un raport recent, Organizația Mondială a Sănătății subliniază, până în 2030, numărul total de asistenți ar trebui să crească în medie, anual cu 8%. Fără această creștere susținută, datele actuale arată că până în 2030, va fi o lipsă de 5,7 milioane de asistenți, în principal în regiunile din Africa, Asia de Sud-Est și estul Mediteranei de Est.

În prezent, 90% din asistenții medicali sunt femei. Conform aceluiași raport, acestea, alături de alte femei din domeniul sănătății, se confruntă cu mai multe bariere la locul de muncă decât colegii lor de sex masculin: percepții părtinitoare despre rolul femeilor, perpetuarea unor stereotipuri legate de inegalitate de gen. Iar de aici apar alte probleme: le este dificil să obțină condiții mai bune de muncă sau funcții mai înalte, salarii corecte și tratament egal. În final, totul poate avea efect asupra actului medical. Dar, discriminarea apare și la asistentele emigrante, care nu fac parte din majoritatea etnică de la locul de muncă.

Date cheie din raport

  • Datele colectate de OMS de la 191 de țări arată că, în 2018, aveau aproximativ 28 de milioane de asistenți.
  • Alături de medici, moașe, stomatologi, farmaciști, asistenții reprezintă 59% din profesioniștii din domeniul sănătății.
  • 9 din 10 asistente la nivel global sunt femei, cu variații regionale importante: în regiunea africană, raportul femeie-bărbat este de 3: 1. Asistenții de sex masculin depășesc femeiele din 13 țări.
  • Aproximativ 81% dintre asistenții medicali din lume lucrează în trei regiuni (America, Europa și Pacificul de Vest), care împreună reprezintă 51% din populația lumii.
  • Forța de muncă este relativ tânără: 38% dintre asistenți au sub 35 de ani, în comparație cu 17% care au vârsta de 55 de ani sau peste (aceștia din urmă se vor pensiona în următorii zece ani).
  • 1 din 8 asistenți lucrează în altă țară decât cea în care s-au născut și au studiat.

„Asistenții medicali sunt coloana vertebrală a oricărui sistem de sănătate. Astăzi, mulți asistenți se află în prima linie în lupta împotriva Covid-19 „, declară dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Acest raport este un memento al rolului unic pe care îl joacă și un semnal de alarmă ca să ne asigurăm că obțin sprijinul de care au nevoie pentru a menține lumea sănătoasă.”

Recomandări

Organizația le recomandă statelor să investească pentru educarea și angajarea mai multor asistenți medicali, să monitorizeze mobilitatea și migrația asistenților medicali și să o gestioneaze în mod responsabil, să se asigure că asistenții medicali lucrează la potențialul lor maxim, de exemplu în prevenirea și gestionarea bolilor netransmisibile, să le îmbunătățească condițiile de muncă (salarii corecte, care să nu fie influențate de discriminarea de gen), să adopte standarde internaționale pentru educarea și angajarea asistenților medicali și moașelor, ca parte a priorităților pe termen lung de dezvoltare a forței de muncă.

„Fiecare ban investit în asistență medicală crește concret bunăstarea oamenilor. Acest raport evidențiază contribuția asistenților medicali și confirmă faptul că investițiile în profesia de asistent medical sunt un beneficiu pentru societate, nu un cost. Lumea are nevoie de alte milioane de asistenți, iar noi apelăm la guverne să facă ceea ce trebuie, să investească în această profesie minunată și să vegheze ca populațiile lor să beneficieze de munca uimitoare pe care o pot face doar asistenții”, concluzionează Annette Kennedy, președinte al Consiliului Internațional al Asistenților.

Sursa: OMS
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*