O stare de calm

În Occident, yoga se concentrează adesea pe asane, sau poziții, din hatha yoga, una dintre multele sale ramuri. În India, unde a apărut disciplina acum peste 4.000 de ani, adepții lui Krishna fac bhakti yoga, sau yoga devoțională, mișcând 108 pietre pe lungimea corpului lor în timpul unor prosternări repetate pe un circuit de 21 de kilometri pe Govardhan Hill. Foto: Andy Richter / National Geographic

Cel mai bun remediu pentru durere și stres? Pentru mulți este yoga.

Judecătoarea Eleni Derke lasă o impresie impunătoare, în roba ei neagră, în spatele biroului îmbrăcat în lemn de la tribunalul districtual din Jacksonville, Florida. Din boxa juraților și de la mesele avocaților nu se vede ce poartă: pantaloni de yoga cu imprimeuri extravagante.

Acum mai bine de 25 de ani, Derke a descoperit yoga. Suferea de cruntele dureri abdominale cauzate de boala Crohn. Doctorul i-a recomandat să se opereze. Sperând să evite operația, ea s-a dus la un văr care era maestru de yoga. El a învățat-o pozițiile cu capul în jos numite inversiuni. Se spune despre acestea că ar curăța corpul de toxine, deși nu există dovezi științifice care să sprijine această afirmație. Simptomele lui Derke s-au atenuat rapid. „Yoga mi-a salvat viața.”

Yoga on the Rocks atrage mulțimi de câte 2.100 de practicanți, cu casa închisă, la Amfiteatrul Red Rocks de lângă Denver, Colorado. În Statele Unite, yoga este o modalitate tot mai populară de a reduce stresul și a-ți îmbunătăți sănătatea. Foto: Andy Richter / National Geographic

S-a pregătit să devină instructoare de yoga și, dacă nu e prea cald, ține cursuri lunare gratuite pe peluza tribunalului. Când avocații țin discursuri monotone la procese, ea cere o pauză și îi ghidează pe jurați în întinderi în picioare și exerciții de respirație. Dar este cunoscută în cercurile judiciare mai ales ca judecătoarea care îi condamnă pe infractori să facă yoga după gratii.

Derke se ocupă de infracțiuni minore, precum furtul din magazine, posesia de droguri și conducerea sub influența alcoolului, care se pedepsesc cu închisoare de până la un an. Infractorii își pot reduce sentința cu 40% sau mai mult dacă participă la un program săptămânal numit Yoga 4 Change. Ea consideră yoga o modalitate de a calma vorbăria contraproductivă din minte și de a înăbuși furia, teama, angoasa și compulsiile care determină rele comportamente.

„Odată ce te relaxezi, faci loc pentru lucrurile pozitive”, a spus ea. Colegii ei însă nu au fost convinși la început. „Ei, haide, yoga?”
Mulți infractori au avut o reacție similară. „Mi s-a părut foarte ciudat”, a spus Cecil Reddick, un deținut de la Centrul Corecțional Montgomery din Jacksonville.

Adepții răposatului Yogi Bhajan, un lider spiritual care a adus kundalini yoga în Occident din India, recită mantre și merg cu ochii închiși la o sărbătoare anuală a solstițiului de vară în Munții Jemez din apropiere de Española, New Mexico. Foto: Andy Richter / National Geographic

O evaluare a programului în trei centre din Jacksonville a constatat că, după șase săptămâni, participanții raportau îmbunătățiri semnificative ale somnului, ale stării generale de sănătate și ale capacității de gestionare a furiei și anxietății. Alți cel puțin doi judecători districtuali oferă acum opțiunea de a face yoga.
Unii infractori aleg să își ispășească pedeapsa integrală în loc să încerce yoga, dar Reddick a profitat de oferta unuia dintre colegii lui Derke de a ieși mai repede din închisoare. A fost surprins de cât de mult îl relaxau cursurile, cum îi calmau durerile de spate și stârneau o senzație pe care nu o simțise niciodată: „seninătate”.

Yoga, o practică spirituală care a început în India, și-a întins larg brațele. În Statele Unite, ea este considerată un regim de fitness, o cale spre transformare sau iluminare și tratament pentru multe lucruri care ne afectează – de la dependență, dureri de cap și pierderea auzului până la tulburarea de stres post-traumatic, boli cardiace și, da, boala Crohn.

Într-o închisoare statală de lângă San Diego, California, Patrick Acuña se odihnește în Savasana, o poziție de relaxare profundă, împreună cu Zeus, un câine utilitar pe care îl dresează, în timpul unui curs sponsorizat de organizația nonprofit Prison Yoga Project. Acuña practică de peste 20 de ani yoga în spatele gratiilor. Foto: Andy Richter / National Geographic

Peste 14% dintre adulții din SUA au folosit yoga din motive de sănătate în 2017, în creștere de la 9,5% cu cinci ani înainte, a constatat un sondaj guvernamental. Din 2018, studenții de la Facultatea de Medicină Harvard o studiază în cadrul unui curs obligatoriu despre dezvoltarea rezilienței. Părinții cară nou-născuții la Itsy Bitsy Yoga, care susține că îmbunătățește somnul, digestia și dezvoltarea cerebrală a bebelușului.
Validarea revendicărilor yoga cu privire la sănătate e dificilă. Majoritatea studiilor implică prea puțini participanți pentru a fi concludente, în mare parte pentru că, în general, yoga nu atrage granturi guvernamentale importante, nici nu are o industrie ca producătorii de medicamente pentru a finanța cercetarea.

Sat Bir Singh Khalsa, instructor de yoga, neurocercetător la Harvard și expert în știința yoga, recunoaște că cercetarea încă are mult de parcurs. „Dar aș spune că ne-am demonstrat credibilitatea.” Khalsa a investigat yoga pentru insomnie, TSPT, anxietate și stres cronic, unde a văzut cele mai convingătoare dovezi ale beneficiilor yoga.

Stresul joacă un rol major în multe boli care ne ucid. De asemenea, acesta determină alimentația nesănătoasă, somnul precar, abuzul de alcool și droguri și alte obiceiuri proaste. „Medicina modernă este foarte slabă la prevenirea bolilor cronice”, a spus el.

Khalsa, care s-a apucat de kundalini yoga în 1971, mi-a spus cu entuziasm că epigenetica și neuroimagistica dezvăluie acum modul în care interacționează corpul și creierul – și dezleagă misterele puterii pe care o are yoga. Cu alte cuvinte, beneficiile nu sunt doar în mintea unui adept.

Cercetătorii din Norvegia au analizat sânge de la 10 voluntari înainte și după ședințe de două ore de yoga cu respirație ritmică și au observat o creștere semnificativă a activității genelor în celulele imunitare aflate în circulație. Echipele de la UCLA care studiază supraviețuitori ai cancerului mamar au descoperit că yoga a redus expresia genelor implicate în inflamație, considerate a fi o cauză a multor boli complexe.

Sri Dharma Mittra exersează asane cu instructori aspiranți la studioul lui din New York City. Născut în Brazilia, el a activat în forțele aeriene ale țării și a condus o sală de culturism înainte de a pleca să studieze yoga în SUA, în urmă cu peste 50 de ani. El a conceput propria metodă de yoga. Foto: Andy Richter / National Geographic

Oamenii de știință de la NIH au constatat că vechii practicanți de yoga nu prezintă declinurile obișnuite legate de vârstă în materia cenușie din creier. De asemenea, yoghinii aveau un volum mai mare în mai multe regiuni cerebrale, inclusiv în hipocamp, esențial pentru memorie și reglarea emoțională, și în precuneusul și cortexul cingular posterior, implicate în atenție și conștiința de sine.

Astfel de studii aduc legitimitate științifică, dar nu sunt motivul pentru care străvechea disciplină a prins într-o societate epuizată, cu ritm alert.

„Yoga este o strategie pentru a-i face pe oameni practic fericiți și capabili să facă față vieții moderne”, a spus Khalsa.

Acum ar putea fi momentul să recunosc că yoga mă stresa. Am mers la recomandarea unui fizioterapeut care îmi vindecase umărul rănit după ce alții eșuaseră. Când vorbea el, eu ascultam cu conștiinciozitate. În suburbia de 6,2 kilometri pătrați din New York City în care locuiesc, yoga este disponibilă din belșug în studiouri cu vedere la stradă, săli de recreere comunitare, în programul de educație continuă și în clubul de sănătate. Am început acolo, împreună cu soțul meu. Cursurile aveau mare căutare. Oamenii se înghionteau pentru spațiu ca niște navetiști în metrou. Corpuri suple îmbrăcate în spandex se îndoiau, se ghemuiau și se răsuceau în moduri care mă depășeau. Părea o altă arenă competitivă unde nu eram la înălțimea așteptărilor. M-am refugiat în yoga restaurativă, unde păream să mă pricep la fel ca oricine să mă întind peste perne cilindrice confortabile și să încerc să nu sforăi. Între timp, soțul meu a învățat să stea în cap.
Nu sunt singura căreia i-a fost greu să împace scena yoga cu potențialul unei practici serioase. „Primeam reacții cum că lista mea de muzică nu era suficient de cool”, a spus profesoara Olivia Mead. „M-am gândit că nu mai suport asta. Nu am devenit instructoare de yoga ca să port pantaloni drăguți. Chiar voiam să aduc o schimbare.”

Mead a fondat Yoga for First Responders. Organizația nonprofit a adus yoga în departamente de poliție, stații de pompieri și academii de instrucție de la Los Angeles la Thunder Bay, Ontario. Cursurile adaptează elementele tradiționale de yoga – pozițiile fizice, reglarea respirației, relaxarea profundă și meditația – pentru a-i ajuta pe oameni să îndure provocările unei meserii în care își riscă viețile.

O femeie stă în Savasana la un studio din Beijing care aparține de Yogi Yoga, unul dintre cele mai mari lanțuri din țară. Yoga a demarat încet în China, unii fiind circumspecți față de unele aspecte spirituale, însă acum se răspândește rapid.
Bob Gregory, care are paralizie cerebrală, execută o poziție de salut ascendent cu ajutor din partea lui Paris Kaye, în cadrul unui curs de yoga adaptiv pentru adulții cu dizabilități de la un centru de reabilitare din Minnesota.
Ashley Craven (în față) și Carla Torres participă la un curs la Centrul Medical Naval din San Diego pentru mame în perioada pre- și postnatală, care sunt militari activi sau soții de militari și au o recomandare medicală.
Ashtanga yoga pune accentul pe o serie energică de poziții. Acest curs din India a fost predat de Saraswathi Jois, care s-a pregătit cu tatăl ei. A fost prima femeie din Mysore care a instruit bărbați și femei laolaltă.

„Întregul scop este să valorifici puterea minții, nu să îți atingi degetele de la picioare”, a spus ea.

Nouăsprezece femei în pantaloni și tricouri identice, uniforma de deținute, și-au ocupat locurile pe covorașe de yoga neasortate, aranjate în formă de U, într-o încăpere înghesuită de la Centrul Corecțional Montgomery din Jacksonville. Doi ofițeri în uniformă mă păzeau; unul dintre ei, sergent Rhonda Warren, îmi înregistra interviurile pe un iPad.

Părea un cadru improbabil ca să te descarci de stres, ca să nu mai vorbesc despre valorificarea minții. Kathryn Thomas, fostă aviatoare în marină care a fondat organizația nonprofit Yoga 4 Change, le-a ghidat pe femei prin inspirații și expirații profunde și apoi prin seria fluidă de poziții cunoscută sub numele de salutul soarelui. Treptat, a devenit palpabilă o senzație de calm.

Pe un turn deasupra râului sacru Yamuna din Vrindavan, un bărbat meditează la Keshi Ghat, un loc sfânt hindus. În India, yoga păstrează mai mult din originile sale ca armonie între corp și minte. Se crede că practica spirituală și fizică îi ajută pe yoghini să învingă suferința lumească și să atingă o stare de eliberare.

Majoritatea deținutelor nu erau obligate să vină. Unele s-au înscris, după cum mi-a spus Melissa Bruce, „practic ca să aibă ceva de făcut”. Multe au vrut o pauză de la tensiunea și zarva vieții între deținute, o oră în care să se cufunde în ele însele. Chiar dacă nu atinseseră toate iluminarea sau transformarea, cel puțin o duzină mi-au spus că învățaseră aptitudini care să le ajute să mai supraviețuiască o zi. Philieza Lopano a spus că a folosit exercițiile de respirație și întinderile ușoare în timpul izolărilor pentru a reduce anxietatea.
Privind fiecare femeie cum se întindea și se apleca și expira zgomotos, fără rețineri, mi-a trecut prin cap că poate m-aș fi descurcat mai bine la yoga dacă m-aș fi concentrat mai puțin asupra altor oameni și mai mult asupra mea, fără judecată. După ce femeile au ieșit una câte una din încăpere, i-am menționat lui Warren că aș încerca yoga din nou. „Știu”, a spus ea, dând încet din cap. „Și eu.”

Articol publicat în ediția de ianuarie 2020 a revistei National Geographic
Text: Fran Smith, care a scris în revistă despre medicina de precizie și știința dependenței.
Foto: Andy Richter, adept al yoga, a fotografiat disciplina pentru cartea sa, Serpent in the Wilderness.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*