„Piețele umede” sunt, probabil, sursa coronavirusului. Iată ce trebuie să știți.

Piețele umede, precum aceasta din Macau, se găsesc în toată Asia și vând legume și fructe proaspete, fructe de mare și carne. Deși în majoritatea piețelor umede nu se vând animale sălbatice, termenii „piață umedă” și „piață de animale sălbatice” sunt adesea confundați. Foto: Anthony Kwan / Getty

Majoritatea primelor cazuri de COVID-19 provin de aici, dar ce sunt și ce vând piețele umede?

Până la începutul acestui an, majoritatea oamenilor nu auziseră niciodată termenul de “piață umedă”, dar pandemia de coronavirus l-a adus în centrul atenției. Despre piața umedă din Wuhan, China, Huanan Seafood Wholesale Market, se crede că ar fi sursa de COVID-19.

Oarecum similare cu piețele de fermieri și regăsite în toată lumea, piețele umede sunt de obicei șiruri lungi de standuri în aer liber care vând fructe de mare proaspete, carne, fructe și legume. În unele piețe umede se vând și se sacrifică animale vii pe loc, inclusiv pui, pești și crustacee. În China, acestea sunt de bază în viața de zi cu zi.

Uneori, în piețele umede se vând și animale sălbatice și carne de animale sălbatice. Spre exemplu, piața Huanan avea o secțiune de animale sălbatice unde se sacrificau și se vindeau specii de șerpi, castori, arici și mici crocodili, printre alte animale.

Piața Noryangjin Fisheries Wholesale din Seul are peste 700 de standuri și este deschisă non stop. Foto: Sean Pavone / 123rf

De ce piețe umede? O explicație este legată de lichidele din aceste locuri: peștii vii stropesc din acvarii, gheața care se topește menține carnea rece, sângele și măruntaiele animalelor sacrificate. Un alt aspect este că vând mărfuri perisabile (deci umede) în loc de mărfuri uscate și rezistente.

Care este diferența dintre o piață umedă și o piață de animale sălbatice?

Deși în majoritatea piețelor umede nu se vând animale sălbatice vii, termenii „piață umedă” și „piață de animale sălbatice” sunt adesea confundați, potrivit lui Aron White, un specialist din China, de la Agenția de Investigare a Mediului, un ong cu sediul în Londra.

În piețele de animale sălbatice, care se găsesc în toată lumea, se vând în mod special animale sălbatice pentru carne sau ca animale de companie. Piețele în sine pot fi legale, deși uneori oferă specii ilegale alături de cele permise. Nu se știe câte piețe de animale sălbatice există în China sau în alte părți ale lumii și, potrivit lui White, o mare parte din comerțul cu animale sălbatice se desfășoară acum online, ceea ce îl face și mai dificil de urmărit.

Sprijinul pentru închiderea piețelor de animale sălbatice ilegale în Asia de Sud-Est este foarte răspândit, potrivit unui sondaj din martie, comandat de Fondul Mondial pentru Viața Sălbatică și făcut public pe 7 aprilie. Într-un sondaj efectuat pe aproximativ 5.000 de persoane din Hong Kong, Japonia, Myanmar, Thailanda și Vietnam, 93 la sută dintre participanți au sprijinit guvernul să ia măsuri pentru eliminarea piețelor ilegale și nereglementate.

Carnea de animale sălbatice – vânatul de savană – este vândută la piețele locale din numeroase zone, inclusiv în India, America Latină și Africa. Termenul se referă strict la animalele prinse în pădurile și savanele din Africa, dar este utilizat în general pentru a denumi orice fel de carne de animale sălbatice.

Moluște proaspete în Huangsha Aquatic Product Trading Market, din Guangzhou. Foto: 123rf

A închis China piețele umede?

Combinația termenilor de „piețe umede” și „piețe de animale sălbatice” a provocat confuzie în timpul pandemiei coronavirusului, iar unii lideri americani au făcut apeluri publice pentru închiderea piețelor umede și au criticat China pentru că le permite în continuare să existe.

China nu a ordonat niciodată închiderea piețelor umede – sunt o sursă importantă de alimente accesibile și un mod de trai pentru mulți.

Dar pe 26 ianuarie, China a interzis comerțul și consumul de animale sălbatice pentru hrană. Și începând cu 1 ianuarie, guvernul a închis temporar piața Huanan, după ce a fost identificată ca fiind, probabil, sursa primelor cazuri de COVID-19. Rămâne închisă, potrivit lui Xu Ling, directorul biroului chinez TRAFFIC, organizația de monitorizare a comerțului cu animale sălbatice.

Întrucât restricțiile de carantină au început să se relaxeze în China, alte piețe umede din țară funcționează din nou – fără animale sălbatice și fără carne de animale sălbatice.

Începând cu 14 aprilie 2020, China a permis vânzarea de animale sălbatice pe post de animale de companie, medicamente tradiționale sau pentru utilizări ornamentale.

Cum pot transmite boli animalele sălbatice folosite pentru hrană

Interacțiunile strânse cu animalele sălbatice au provocat numeroase epidemii de boli la oameni, inclusiv Ebola și HIV.

Cumpărarea, vânzarea și sacrificarea animalelor sălbatice pentru hrană este o modalitate prin care o boală transmisă de animale poate infecta oamenii. Virusurile se pot răspândi mai ușor dacă animalele din piețe sunt bolnave sau sunt ținute în condiții precare, în spații înghesuite, cum ar fi cuștile. Atunci când animalele sunt private de libertate, agenții patogeni virali se pot amesteca, își pot schimba bucăți din codul genetic și pot suferi modificări în moduri care le fac mai transmisibili între specii. În cazul bolilor respiratorii, cum ar fi COVID-19, virusul se poate transmite de la manipulatorii de alimente sau clienți prin expunerea la lichidele corporale ale unui animal.

Și alte forme de comerț cu animale sălbatice pot fi riscante, inclusiv industria animalelor exotice de companie, cea în care anumite părți din animale sunt folosite în medicina trandițională, sau au utilizări ornamentale, cum ar fi producția de covoare sau de sculpturi. Animalele utilizate în aceste scopuri pot fi purtătoare de virusuri care îi pot infecta pe cei care le manipulează și pe clienții. În august 2007, de exemplu, un producător de tobe din Connecticut și copilul său s-au îmbolnăvit de antrax, după ce casa lor și locul de muncă s-au contaminat de la o bucată de piele de capră importată din Guineea. Aparent, acesta avea spori de antrax care apar în mod natural. De asemenea, oamenii se pot îmbolnăvi de la alte animale de companie sălbatice, cum ar fi țestoasele, care pot transmite salmonella.

Articol publicat pe www.nationalgeographic.com
Text: Dina Fine Marton

Citește și

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*