Urmatoarea gripa ucigasa

Imagine articol

Pentru cei mai multi dintre noi, gripa este o boala sacaitoare, suportata an de an, alaturi de impozite si dentist. Unii cred ca nici nu merita osteneala de a-ti face un vaccin antigripal. Dar gripa este usor de subestimat.

Virusul se raspandeste atat de usor, prin picaturi minuscule, incat 30 pana la 60 de milioane de americani fac gripa in fiecare an. Aproximativ 36.000 mor, in special persoane in varsta. Virusul se modifica atat de rapid, incat nimeni nu devine niciodata complet imun si in fiecare an trebuie creat un nou vaccin.

Aceasta este gripa obisnuita. Dar boala care secera vieti in Asia de Sud-Est nu este o gripa oarecare. Primele sale victime au fost puii de gaina, in numar de peste o suta de milioane, fie ucisi de virus, fie de oameni, in efortul lor, adesea superficial, de a controla boala. Nu este neobisnuit pentru pui sa faca gripa; de fapt, virusurile gripei aviare sunt mult mai numeroase decat cele ale gripei umane.

„Acesta a fost de la bun inceput cel mai cumplit virus de gripa pe care l-am vazut sau cu care am lucrat vreodata, in sensul ca este extrem de patogen” – spune Robert Webster, de la Spitalul de Cercetare Pediatrica St. Jude, din Memphis.

Nu numai ca mortalitatea este infricosatoare la puii de gaina, care sucomba, umflati si hemoragici, in decurs de cateva ore de la expunere, dar ucide cu o eficienta similara si mamifere, de la soareci de laborator la tigri. Izolat, a doborat si oameni, care au luat gripa de la pasari de curte infectate. Jumatate din cazurile cunoscute s-au soldat cu deces.

Pentru multi experti in probleme de sanatate publica, aceste morti sunt primele semnale ale unei catastrofe. Pana acum, acest virus – clasificat ca H5N1 datorita celor doua proteine care stau pe suprafata sa precum tepusele pe o ghioaga – nu prea reuseste sa treaca de la pasari la oameni, cu atat mai putin de la o persoana la alta. „Poate sa faca un prim pas in aceasta directie, insa pe urma nu se raspandeste cu usurinta de la un om la altul – spune Webster. Slava Domnului. Altfel, am avea mari probleme.”

Poate ca H5N1 nu va invata niciodata trucul de a alerga de la un om la altul, asa cum fac formele mai usoare de gripa, care pustiesc in fiecare an birouri si sali de clasa. Poate ca pur si simplu nu e in stare. Sau poate ca eforturile de eradicare a virusului – pana acum mai mult sporadice si insuficient finantate – vor da rezultate. Insa expertii indeamna lumea sa se pregateasca pentru tot ce poate fi mai rau.

„La un moment dat, se va intampla ca un astfel de virus sa se modifice, asa incat sa se poata transmite de la o persoana la alta” – spune Jeremy Farrar, medic la Universitatea Oxford, care lucreaza in prima linie a frontului gripei aviare, la Spitalul pentru Boli Tropicale, din Orasul Ho Si Min, din Vietnam. „Este inevitabil. Si, cand se va intampla, lumea se va confrunta cu o pandemie cu adevarat oribila.” In fond, s-a mai intamplat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*