Parazitii in top

Realitati morbide | O scroafa infectata cu Toxoplasma a dat nastere la doi purcei cu malformatii congenitale ce nu le permit supravietuirea: meningoencefalocelul si ciclopia asociata cu astomie sunt doar cateva exemple. In toxoplasmoza umana, pot aparea leziuni similare.

In jur de 1.000 de romani mor anual din cauza bolilor produse de microbi si paraziti. Majoritatea acestor boli sunt zoonoze.

Text: Andrei Mihalca

Romania este pe primul loc in lume la cazurile de contaminare cu trichineloza, atat la animale, cat si la oameni.

Conform Comisiei Internationale pentru Trichineloza, in ultimii 25 de ani, in Romania s-au inregistrat 28.293 de cazuri de imbolnaviri la oameni. De 15 ani, medicul veterinar Calin Gherman studiaza aceasta boala la animale.

Ponderea trichinelozei pe teritoriul tarii la speciile de animale ce intra in consumul uman este uriasa: 8/10.000 la porcii domestici, 90/10.000 la mistreti si 1.310/10.000 la ursi.

Studiile efectuate la centrul de cercetare de la Cluj-Napoca demonstreaza o situatie ingrijoratoare si in cazul trichinelozei la mamifere carnivore salbatice: vulpi, lupi, rasi, pisici salbatice si sacali.

Contaminarea umana cu larvele acestui parazit are loc cel mai frecvent prin consum de produse traditionale in prepararea carora se foloseste carne neprelucrata termic. Fara tratament, boala poate duce la moarte. Tratamentul e costisitor si necesita spitalizarea.

„Pe langa trichineloza, echinococoza chistica si toxoplasmoza sunt zoonozele parazitare majore din tara noastra” – spune Vasile Cozma, directorul Centrului de Cercetare „Supravegherea, Diagnosticul si Controlul Zoonozelor”, din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, unde din anul 2002 se studiaza zoonozele parazitare.

Aproape jumatate dintre localitatile Romaniei au cel putin o persoana operata de chist hidatic. In tara noastra exista mai multa hidatidoza umana decat in Lituania, Bielorusia, Polonia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria, Cehia si Letonia, luate la un loc.

Sursa principala de infestare umana o reprezinta cainii fara stapan, mai ales in mediul rural. 5% dintre cainii comunitari din Cluj-Napoca sunt infestati cu Echinococcus granulosus.

In mediul rural, situatia este mult mai dramatica: 37,5% dintre cainii comunitari ce traiesc pe langa abatoare au parazitul.

Nu se poate neglija nici importanta focarelor silvatice: 16,6% dintre lupii examinati in laboratoarele de la Cluj-Napoca au prezentat infestatie cu aceasta tenie. Procentele mari de la caini se reflecta in epidemiologia bolii umane.

Datele Ministerului Sanatatii indica o pondere de 26,45 de cazuri umane la 100.000 de locuitori.

Cainele preia parazitul consumand chisturi din organe de animale si apoi contamineaza mediul. De cele mai multe ori, un fruct nespalat introduce echinococul in organismul uman, condamnandu-l la suferinta.

In corpul bolnavului, chistul se dezvolta lent si poate sa atinga dimensiunile unei mingi de fotbal. Singura sansa de vindecare este interventia chirurgicala. Uneori, nici chiar aceasta nu mai salveaza pacientul. Apropierea dintre animalele salbatice, domestice si oameni – mai ales in mediul rural – favorizeaza trichineloza si hidatidoza.

Desi agentul cauzal al toxoplasmozei, protozoarul Toxoplasma gondii, este cunoscut de aproape un secol, boala ascunde inca multe mistere pentru oamenii de stiinta.

Principalul rezervor al infectiei este pisica domestica. Ea contamineaza mediul si indirect alte animale domestice si omul. La femei gravide, infectia cu Toxoplasma cauzeaza sterilitate, avorturi sau nasterea unor copii cu malformatii congenitale grave.

Testele serologice efectuate la Cluj-Napoca de Adriana Titilincu dezvaluie procente de pozitivitate impresionante: 81% la pisici si 87% la ovine. Pozitivitatea mare la animale se repercuteaza direct asupra statisticilor privind toxoplasmoza la oameni.

Datele Institutului de Sanatate Publica din Cluj-Napoca arata ca 28,9% dintre malformatiile congenitale la copiii nou-nascuti sunt cauzate de Toxoplasma, in conditiile in care 0,4% din totalul nasterilor din Romania sunt insotite de malformatii. Mai mult, 41% dintre gravidele cu sarcini patologice sunt seropozitive pentru anticorpii anti-Toxoplasma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*