(P) Locuinta de poveste: casa acoperita cu paie

Casa cu acoperis din paie

Salvând peisajul cultural al zonelor care mai păstrează case acoperite cu paie, precum Apusenii, se mai poate salva şi meşteşugul celor care rânduiesc aceste acoperişuri.

Text: Domnica Macri
Foto: Bogdan Croitoru

Stau călare pe coama unui acoperiş de casă tradiţională sibiană, privind de la înălţime la oamenii care trebăluiesc sub mine, legând snopi de paie, retezându-i drept şi trecându-i în mâna meşterului, care îi rânduieşte atent şi îi leagă. La poalele albastre ale casei, curtea e acoperită cu alte paie: snopii vechi, puşi grămadă, cei noi, făcuţi claie, sau paiele scuturate de jur împrejur. Colţişorul din Muzeul Astra, în Dumbrava Sibiului, unde se petrece lucrarea, e învăluit de galbenul luminos al spicelor şi de lumina caldă a amurgului.

Meşterul Traian Ştefan e din Hunedoara şi lucrează de multă vreme cu Muzeul Civilizaţiei Tradiţionale Astra. L-am cunoscut în toamnă când, cocoţat pe o coamă înaltă, aşeza cu furca un acoperiş de paie scărmănate, sau „călcate“, cum le spune el, cu panta abruptă, aşa cum se fac în Ţara Moţilor. Acum are cu el o echipă întreagă: pe Sorin Duma, un voinic cu mâini uriaşe, pe Ovidiu Pătrui, care e responsabil cu voia bună (le cântă serile la acordeon) – amândoi tot din Blăjeni, ca şi el – şi pe sibienii Ionică Oltean şi Ioan Macavei.
Au de făcut o „învelitoare din snopi“, după cum scrie pe plăcuţa cu informaţii din faţa gospodăriei, adică un altfel de acoperiş decât se poartă în zona lor. Dar au venit, s-au uitat cu atenţie la noua tehnologie şi au purces la treabă.[…]

Nelocuită, casa de muzeu are nevoie de o reparare a acoperişului la câţiva ani. Se numeşte „conservare“. Snopii se dezleagă, partea înnegrită de putregai se elimină, se leagă la loc şi se reaşază. Citeste articolul integral aici.

Spune-ne cum ti-ai amenaja o casa de poveste, incarcata de frumusete si istorie, completeaza formularul pentru concursul BRD si poti castiga un GIFT CARD in valoare de 400 de lei.

Citeste regulamentul.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*