
Lună: decembrie 2011


Două vorbe… despre gemeni
Gemenii ne pot spune cum genele interacţionează cu mediul pentru a ne face ceea ce suntem.

Rotăritul rămâne de căruţă
{phocagalleryview=category|categoryid=9228|limitstart=0|limitcount=0|displayimgrating=0|pluginlink=0|type=0}
Puţinii meşteri care mai cunosc această artă, cum e rotarul Ilie Babă din Apoldu de Jos, nu mai găsesc muşterii.
Text: Domnica Macri
Foto: Bogdan Croitoru

Ştefan Cel Mare – Drum şi Stat
Cu peste 500 de ani în urmă, „drumul mirodeniilor“ trecea prin Moldova. Ştefan cel Mare a fost primul care i-a înţeles importanţa şi l-a exploatat în folosul său. Comerţul a fost una dintre principalele lui raţiuni de stat, pentru care a purtat războaie, a încheiat alianţe şi chiar şi-a ales mirese.

Faima proastă
Hienele pătate sînt printre cei mai eficienţi prădători din Africa, dar şi animale sociale surprinzător de afectuoase. Ele nu-şi merită faima proastă.

Indicii de la un ocnaş
După aproape şapte ani de cercetări laborioase, nimeni nu ştie cu ce se hrăneşte, iar acesta este doar unul dintre secretele cocoşelului de mare ocnaş.


Tehnologia modernă redeschide cazul Regelui Tut
Medicina legală modernă şi imagistica de nivel înalt redeschid străvechiul caz al băiatului-faraon al Egiptului, oferind noi indicii în legătură cu viaţa şi cu moartea sa.

Zheng şi marea lui Armadă
În urmă cu şase secole, un eunuc de peste doi metri înălţime „şi o voce sonoră ca un clopot uriaş“, pe nume Zheng He, a comandat 317 imense vase comerciale, care alcătuiau flota dinastiei Ming, în călătorii în care a navigat pînă în Africa.

Făcînd valuri pe Marte
La mai bine de un an după decesul prezis, roboţii hoinari de pe Marte ai NASA, „Spirit“ şi „Opportunity“, merg mereu mai departe, în căutarea indiciilor unor ape străvechi. Rămîne aceeaşi întrebare obsedantă: a fost cîndva Planeta Roşie leagăn al vieţii?

Puterea de a se divide
Celulele suşă ar putea deschide o nouă eră a medicinei, vindecînd boli mortale cu ajutorul unor ţesuturi şi organe prefabricate. Dar e posibil ca nu ştiinţa, ci politica să decidă dacă – şi unde – se va înfăptui această speranţă.

Reciful de corali Caleidoscop
Vieţuitoarele recifului de corali sînt pictate în nuanţe surprinzătoare de verde, albastru, galben şi roşu. Oamenii de ştiinţă învaţă să descifreze mesajele transmise de aceste culori şi să le perceapă aşa cum o fac peştii.


Cecenia. Cum s-a ajuns aici?
Munţii Caucaz separă Europa de Asia. Religia, politica – şi un deceniu de război – separă oamenii încrîncenaţi ai regiunii. Nevinovaţi continuă să piară, în vreme ce crunta bătălie pentru independenţă din republica rusă Cecenia se întinde în întregul Caucaz.

Mîini peste timp
În adîncul peşterilor de pe versantele abrupte din estul Kalimantanului, picturi vechi de 10.000 de ani, înfăţişînd mîinile artiştilor înşişi, pot sugera ritualuri şamanice sau de iniţiere şi pot oferi indicii despre migraţiile timpurii ale omului.