
Month: January 2012


Genă bună în ADN de câine
Cercetătorii au identificat reţeta secretă care stă la baza varietăţii spectaculoase a raselor de câini; descoperirea promite să contribuie la descifrarea bolilor genetice umane.

Ce brânză mai fac ciobanii
Munca grea şi concurenţa produselor de fabrică îi fac pe ciobani să abandoneze transhumanţa – parte din gustul miraculos al brânzei de stână.

Pe urmele unei stafii
În 1689, poetul Matsuo Basho a pornit într-o călătorie de peste 1.900 km, prin Japonia. Jurnalul lui, Drum îngust spre o provincie îndepărtată, descrie o cărare pe care discipolii săi au urmat-o mereu de atunci.

Ţinutul Pustiu
Graniţele a patru state arabe dispar sub nisipul în mişcare din Deşertul Rub al Khali. Cunoscut pentru realele minuni geologice şi pentru triburile de beduini care îi cutreieră marginile, acest vast deşert sălbatic ademeneşte de secole călătorii.

O epavă se dezvăluie
În numai 20 de minute, transatlanticul german Steuben s-a scufundat cu 4.500 de suflete, după ce torpilele sovietice i-au spintecat carena, în 1945. A fost nevoie însă de 60 de ani ca rămăşiţele navei naziste să fie descoperite în Marea Baltică.

Huhurezii bărboşi – Tăcere Înaripată
Asemeni unor lorzi înaripaţi ai pădurilor nordice, aceşti mari răpitori de pădure au un zbor silenţios, vînează pe întuneric şi pe lumină şi pot auzi cu urechile ultrasensibile cele mai slabe zgomote făcute de un şoarece ascuns sub zăpadă. Pentru ei, supravieţuirea depinde de concentrare.


Un străvechi cult al morţilor din Siria
Sub un palat din Siria, arheologii au găsit dovezi că regii străvechi obişnuiau să ia cina cu morţii. Mormîntul regal şi palatul înconjurător au fost construite în Qatna la sfîrşitul secolului al XVIII-lea î.Hr. Cam prin 1340 î.Hr., invadatorii, probabil hitiţi, au distrus palatul, îngropînd ceea ce se afla dedesubt.

Invazia străinilor
Atunci cînd speciile de plante şi animale ajung acolo unde nu le este locul, pot ataca ecosisteme şi economii, cu consecinţe îngrozitoare.

Oraşul misterului din Peru
Piramidele precolumbiene construite la Pachacamac erau locaşuri de veneraţie sau centre ale puterii? O nouă cercetare abordează această enigmă veche de secole.

Irlanda Subacvatică
Insulele irlandeze sînt înfloritoare datorită curenţilor calzi – Curentul Nord-Atlantic, ce vine din Caraibi, şi Curentul Marginii de Şelf din Portugalia şi Franţa –, care întreţin habitate viguroase şi un număr uluitor de mare de vieţuitoare.

O nouă perspectivă a tornadelor
Urmăreşte prima înregistrare video făcută vreodată din interiorul unei tornade.

National Geographic prezintă „Meşteşuguri tradiţionale din România”
În 2012, revista National Geographic vă prezintă seria de articole „Meşteşuguri tradiţionale din România”. 12 portrete de meşteri, cu descrieri bine documentate ale modului lor de lucru, vor ilustra problematica legată de păstrarea vechilor cunoştinţe şi tehnici de producere a unor bunuri.

Foc şi Ploaie. Prognozînd haosul vremii
„Poate o bătaie din aripi a unui fluture din Brazilia să provoace o tornadă în Texas?“ Împrejurări neînsemnate pot avea consecinţe uriaşe. Aceasta a fost revelaţia influentei prelegeri din 1972 a meteorologului Ed Lorenz. Progresele în prognozarea vremii oferă azi meteorologiei nişte vremuri mai bune.