E pleșuv ori ba?

Foto: iStock

Vulturul pleșuv – e pleșuv ori ba?

Numele său englezesc se traduce prin „vultur pleșuv”, însă în realitate are capul acoperit cu pene albe, de unde și denumirea de vultur-cu-cap-alb.

Această pasăre răpitoare maiestuoasă, considerată sacră de indienii americani, a devenit simbolul național al Statelor Unite în 1782. Trăiește în aproape toată America de Nord, în preajma apelor mari, unde poate găsi hrana sa preferată – peștele.

Înarmat cu gheare puternice, vulturul-cu-cap-alb pescuiește de obicei din picaj după ce și-a observat prada sub apă. Însă pe timpul iernii sau dacă i se ivește ocazia, nu se dă în lături să fure pește, vânat mic sau chiar carcase de la diverse păsări și animale. Din cauza asta este considerat un cleptoparazit.

Unde trăiește

Pentru că preferă peștele, își face cuibul în copaci, în zonele umede, fie că e vorba de marginea râurilor, a lacurilor, mlaștinilor sau pe țărmurile marine, departe de activitatea umană. Dacă apa îngheață pe perioada rece, atunci își mută cuibul în zone ceva mai călduroase.

Foto: 123rf

Cum se comportă

Vulturul-cu-cap-alb își alege perechea pe viață și construiește cuiburi în vârful copacilor foarte înalți. În fiecare an revine la același cuib, căruia îi tot adaugă rămurele, pene și iarbă, până ajunge să cântărească jumătate de tonă. Construiește cel mai mare cuib al unei păsări din America de Nord, pentru că vulturul-cu-cap-alb este în sine o pasăre mare. Ajunge la maturitate după 4-5 ani, și poate trăi 35.

Cum se reproduce

După ce și-au construit cuibul, pe la mijlocul lui februarie, femela depune 1 – 3 ouă la finalul lunii, care vor ecloza la jumătatea lui aprilie, începutul lui mai. După aproximativ trei luni încep să zboare, dar nu foarte departe de cuib, pentru că încă sunt dependenți de părinții lor. Rata de supraviețuire a unui pui este de 50% – lipsa hranei, bolile sau fenomele meteo extreme pot fi cauze ale ratei de supraviețuire.

Foto: 123rf

Știați că…?

  • Femelele de vultur-cu-cap-alb au același penaj ca masculii, dar sunt mai mari decât ei cu circa 25%.
  • Vederea sa e atât de ageră, încât detectează prada în apă de la înălțimi de 1.500 m.
  • Aripi cu anvergura de 2,4 m îl ajută să urce până la 3 km înălțime, de unde poate coborî cu viteze de 16o Km/H.
  • Primii patru ani din viață și-i petrec explorând teritorii întinse, zburând mulți kilometri pe zilnic.
  • În vestul mijlociu al SUA a fost înregistrat un cuib folosit contiuu pentru 34 de ani.
  • Este o pasăre sacră pentru unii indigeni americani, iar penele sau oasele lor sunt folosite adesea în ceremonii. (P)
Scanează jucăriile și poți explora o lume nouă, învățând multe despre fauna Americii de Nord.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*