Ursul polar: prădător sau pluș?

Foto: iStock

Alb și drăgălaș, inspirație pentru filme, cărți și jucării de pluș, ursul polar este un carnivor de temut, cu care e preferabil să nu te întâlnești față în față în sălbăticie.

Urșii polari trăiesc în locuri unde nu prea sunt oameni, pe calota de gheață de la Polul Nord și în apele de coastă ale regiunii. Pentru că stau într-unul dintre cele mai friguroase medii de pe pământ, ei au o blană groasă și un strat de grăsime dedesubt. Au blană până și pe tălpi, ca să nu alunece, dar și ca să le protejeze labele de solul înghețat.

Cum se hrănesc

Gustarea preferată a urșilor polari sunt focile, pe care le așteaptă să iasă să respire sau să se odihnească, la marginea gheții. Stă la pândă și își folosește mirosul bine dezvoltat cu ajutorul căruia simte respirația focii, pe care o mușcă de cap. Câteodată atacă și vizuinele în care focile își protejează puii. La nevoie, mănâncă și cadavre de animale, pui sau ouă de păsări, la care ajunge escaladând stâncile.

De la focă consumă în principal pielea și grăsimea, doar exemplarele mai tinere consumă și carnea. Poate trăi din rezervele de grăsime până la câteva luni bune. Ei nu hibernează, precum restul rudelor mai închise la culoare.

O ursoaică, alături de puii ei fotografiați în Wapusk National Park, Manitoba, Canada. Foto: 123rf

Cum se comportă

Se împerechează în lunile aprilie și mai, pe gheață, atunci când femela atinge vârsta de patru ani, iar masculul șase ani. În perioada gestantă, femela mănâncă foarte mult și își poate duble greutatea. După ce naște puii – de obicei câte doi, în timpul iernii –, ursoaica are grijă de ei mai bine de doi ani, fiind o mamă foarte protectoare și agresivă. Masculul nu îi e de mare ajutor, preferând să umble solitar. Întâlnirile dintre urși polari și oameni pot fi periculoase.

Foto: 123rf

Știați că…?

  • Ursul polar are labele din față foarte mari, cu pielițe între degete, ceea ce îl face un înotător excelent. Înotând și plutind pe ghețari, el poate ajunge uneori la sute de kilometri în larg.
  • poate înota pe sub apă, urmărind prada, până la trei minute.
  • Un urs polar poate trăi 25-30 de ani, timp în care un mascul poate atinge 2,4 m înălțime și peste 700 kg greutate, cam cât ar cântări zece oameni adulți la un loc.
  • Este cea mai mare specie de urs și cel mai mare carnivor terestru.
  • Indigenii din zona arctică foloseau toate părțile ursului polar în viața de zi cu zi: carnea o consumau, din blană se făceaua  haine și încălțăminte, iar grăsimea era folosită pe post de combustil.
  • Ursul polar este în prezent o specie vulnerabilă. (P)
Scanează jucăriile și poți explora o lume nouă, învățând multe despre fauna Americii de Nord.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*