Puma, greu de zărit

Puma, foto: iStock

Timidă și solitară, splendida pumă rareori se lasă zărită de oameni și doar foarte-foarte rar se întâmplă să atace vreun copil sau vreun adult care umblă de unul singur.

Această felină e răspândită în multe locuri din America de Nord, din mlaștinile Floridei până în pădurile canadiene, dar și în aproape toată America de Sud. Este o vânătoare temută, care îmbină arta pândei și a camuflajului cu forța brută: se apropie cât poate de mult, pe furiș, și așteaptă neclintită momentul optim pentru a face saltul ucigaș, înfigându-și colții în gâtul prăzii.

Cum se hrănește puma

Pumelor le plac în special căprioarele, deși adesea se mulțumesc și cu pradă mai mică: coioți, porci spinoși, iepuri, șoareci sau chiar ratoni. Se întâmplă să poftească și la oi sau capre de la ferme, ceea ce îi face pe fermieri să nu le prea simpatizeze. Dacă animalul ucis este mare, îl duc într-o ascunzătoare sau îl îngroapă sub pământ și frunze și se hrănesc din el mai multe zile la rând.

Foto: 123rf

Cum se comportă

Pumele au nevoie de mult spațiu. Pe un teritoriu de 70 km2 abia pot supraviețui câteva exemplare. Ca să le ajute, oamenii au creat uneori coridoare speciale pentru faună, ca felina să poată trece dintr-o zonă naturală în alta, chiar dacă sunt despărțite de autostrăzi, proprietăți îngrădite sau localități. Pumele cresc până la 1-1,6 m lungime, la care se adaugă o coadă de 60-85 cm. Picioarele din spate, foarte puternice, le permit salturi spectaculoase. Cu aceste dimensiuni și constituție robustă, intră (chiar dacă pe ultimul loc) în familia felinelor mari, alături de leu, tigru, jaguar, leopard și ghepard.

Pumele ies la vânătoare dimineața înainte de zori și seara, ajutate nu atât de simțul mirosului, care nu e foarte dezvoltat, cât de un auz foarte fin. Masculul de pumă nu rage, însă femela de pumă se crede că își atrage partenerii cu un strigăt foarte sonor.

Foto: 123rf

Înmulțire

Perioada de gestație durează 91 de zile. Ea naște între doi și patru pui, care sunt la început pătați și cu ochi albaștri. Petele de pe blană le dispar în primul an și ochii li se fac galbeni, iar de la un an și jumătate, după multe lecții răbdătoare de la mama lor, micile pume se descurcă pe cont propriu.  La doi ani, își părăsesc mama și își caută propriile teritorii.

Știați că?

  • O pumă reușește să sară 12 – 13m. De precizia și forța acestui salt depind adesea rezultatul vânătorii și următoarea masă.
  • 28 este numărul țărilor din cele două Americi unde trăiește puma, animalul cu cel mai mare areal din emisfera vestică (dacă nu punem la socoteală omul).
  • 22-80 kg este greutatea pe care o poate atinge o pumă, în funcție de sex, mediu și subspecie.
  • 16 ani, atât poate trăi o pumă în sălbăticie, dacă are norocul să nu iasă în calea unui vânător.
  • Puma nu este pe cale de dispariție, dar este amenințată de pierderea habitatului și de epuizarea hranei datorată braconajului.
  • În state precum California, Guyana Franceză, Surinam, Bolivia, Brazilia, Chile, Paraguay, Nicaragua, Guatemala, Panama, Venezuela, Columbia, vânătoarea ei este interzisă. (P)
Scanează jucăriile și poți explora o lume nouă, învățând multe despre fauna Americii de Nord.
Scanează jucăriile și poți explora o lume nouă, învățând multe despre fauna Americii de Nord.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*