Ursul grizzly, un uriaș teribil

Foto: iStock

Ce spune oare despre ursul grizzly faptul că numele lui latinesc este Ursus arctos horribilis? Această rudă mai furioasă a ursului brun trăiește în SUA și Canada.

Urșii grizzly sunt animale mari, care au nevoie de mult spațiu. Teritoriul lor poate ajunge și la 1.500 km2. De aceea au nevoie de locuri izolate de oameni, unde să aibă suficientă hrană și să își poată săpa bârloguri. Fiind rude ale ursului brun de la noi din țară, au blana tot maro, însă cu vârfurile albe, ceea ce îi dă un aspect grizonat – de unde și numele.

Cum se hrănește

Urșii grizzly sunt cei mai puternici prădători din habitatul lor, dar cu toate acestea, mare parte din meniu le e format din fructe, nuci, frunze și rădăcini. Sunt mari mâncători de pește, iar în sezonul în care somonii urcă în susul râurilor să depună icrele, urșii se adună cu zecile pe maluri, la partide spectaculoase de pescuit.

Mănâncă și alte animale, de la rozătoare până la reni, pe care le vânează singuri. Au nevoie de multe calorii ca să se pregătească de iarnă, așa că se ajută la vânat și cules de mirosul fin, ghearele lungi (și mai drepte decât ale ursului brun) și spatele musculos.

Cum se comportă

Înainte de hibernare, urșii grizzly se îngrașă cu peste un kilogram pe zi, ca să aibă o provizie de grăsime pentru iarnă. În timpul hibernării se nasc și puii, adesea câte doi. Când vine primăvara și mâncarea e din nou disponibilă, ies din bârlog.

Mama ursoaică își caută locuri sigure pentru puii ei, unde să se poată juca în voie și să învețe, la rândul lor, să-și găsească de-ale gurii. Dacă cineva se interpune între ea și pui, ursoaica devine extrem de periculoasă.
Urșilor grizzly, ca și oamenilor, le place o baie bună în căldura verii. Dacă găsesc un ochi de apă se bălăcesc pe îndelete. La așa un trai bun, nu e de mirare că trăiesc mult, în jur de 25 de ani.

Foto: 123rf

Știați că?

  • 48 km/h este viteza pe care o poate atinge un urs grizzly în alergare, în pofida corpolenței sale.
  • 40.000 este numărul de molii pe care un urs grizzly înfometat le poate prinde și consuma într-o singură zi.
  • Procentul din greutatea corpului pe care un urs grizzly îl pierde În timpul hibernării, un urs grizzly pierde între 15-30% din greutatea corpului.
  • Sub 2.000 de exemplare de urs grizzly au rămas în Statele Unite contigue (fără Alaska). În Alaska și Canada, specia este mai numeroasă și nu e considerată în pericol. (P)
Scanează jucăriile și poți explora o lume nouă, învățând multe despre fauna Americii de Nord.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*