Cine e în cutie?

Foto: iStock

Numele țestoasei-cutie vine de la țestul în care animalul se poate închide complet atunci când vrea să se simtă în siguranță.

Practic, carapacea bombată și plastronul sunt prinse ca într-o balama la spate și i se închid atunci când animalul își retrage capul și picioarele, alcătuind un refugiu sigur în caz de pericol. Animalul este originar din America de Nord, unde poate fi întâlnit în tot felul de medii: în păduri, pe pajiști și chiar în zone semiaride. Patru state americane, Carolina de Nord, Tennessee, Missouri și Kansas, au țestoasa-cutie (diverse specii) ca animal oficial.

Cum se hrănește

Țestoasa-cutie este o reptilă omnivoră, așa că în meniul ei intră de la insecte, viermi, miriapozi sau melci, pe care îi culege de pe solul pădurii sau din iarbă, până la frunziș, ciuperci sau fructe. Este în general mai carnivoră în primii ani de viață și își dezvoltă gustul pentru plante pe măsură ce înaintează în vârstă.

Cum se comportă

Când sunt tinere, țestoasele sunt mai expuse riscurilor, pentru că țestul nu e încă întărit și pot fi vânate de nurci, ratoni, sconcși, câini și diverse rozătoare, păsări sau șerpi. Și exemplarele adulte pot fi mâncate, dacă sunt atacate prin surprindere sau dacă prădătorul are răbdare să le roadă sau să le ciocănească suficient armura.

Totuși așa ceva se întâmplă rar: ca și alte țestoase, dacă a avut norocul să ajungă la maturitate, țestoasa-cutie trăiește foarte mult, în medie cam 50 de ani, în unele cazuri atingând chiar venerabila vârstă de 100 de ani.

Țestoasa-cutie poate fi activă tot anul sau poate lua o pauză, hibernând – dacă trăiește într-o zonă friguroasă, sau reducându-și activitatea în sezonul uscat – dacă trăiește într-un loc cu temperaturi mai mari. Pentru perioada de odihnă, își sapă o încăpere la o adâncime între 10 și 50 de cm, în funcție de mediu.

Acolo depune și ouăle micuțe, între 1 și 7 la număr, care sunt flexibile și de formă lunguiață. În zonele călduroase, poate avea mai mult de un rând de pui pe an, dar în zonele friguroase, numărul de ouă tinde să fie mai mare.

Știați că?

  • 200 de milioane de ani: este vârsta țestoaselor, care există pe Pământ de pe vremea dinozaurilor. Creaturi cu sânge rece, ele fac parte dintr-o grupă de reptile mai veche decât șerpii sau crocodilii.
  • 15 milioane de ani: este vârsta celei mai vechi fosile de țestoasă-cutie decoperite.
  • 5-11 grame: este greutatea unui ou de țestoasă-cutie.
  • 1820: este anul în care țestoasa-cutie a fost denumită ca gen separat (Terrapene) de naturalistul german Blasius Merrem. (P)
Scanează jucăriile și poți explora o lume nouă, învățând multe despre fauna Americii de Nord.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*