Copiii iubesc animăluțele! Acum, cu Kinder Surprise

Această afirmație poate fi și truism, și proverb; sau… chiar un îndemn pentru părinți, care pot folosi în scop didactic și recreativ deopotrivă slăbiciunea copiilor pentru orice viețuitoare din jurul nostru.

Text, foto: Doru Panaitescu

De mic copil eram fascinat de animalele sălbatice de care auzeam. După niște sute sau poate mii de sesiuni și răspunsuri despre animale adresate părinților, mă scufundam singurel în studiul acestora, folosind surse de documentare mult mai sistematice și mai precise decât cunoștințele părinților mei, care la un moment dat oboseau de la atâtea și atâtea întrebări. Primele mele desene în creion înfățișau urși, tigri, lei, zebre, condori, ratoni și alte animale pe care încercam să le copiez/reproduc din ce vedeam în atlasul zoologic, iar timbrele, surprizele de la gumele de mestecat sau cărțile de joc erau materiale didactice la fel de bune pentru desenatorul din mine. Anii au trecut și acum mi-ar fi greu să mai desenez un animal, dar acele sesiuni de reprodus contururi de animale după atlasul zoologic mi-au sădit adânc în suflet simpatia pentru toate viețuitoarele Terrei.

De niște ani de zile fotografiez animale sălbatice, iar fotografiile mele ajung invariabil și pe mâna copiilor. Fie prin intermediul cărților pe care le-am editat în ultimii ani, fie prin fotografiile scoase pe hârtie fotografică și oferite cadou la diverse seminarii și workshopuri educative gratuite, fie prin mijloace electronice (prezentări powerpoint, facebook, pe blog etc). Iar copiii mi se par cei mai buni critici și totodată motivatori ai fotografiei de animale sălbatice pe care o realizez, din cel puțin trei motive.

Primul, poate cel mai important: copiii nu au frica adulților când vine vorba de animale sălbatice; nu au blocaje și nici fobii deja instalate. Pentru ei, imaginația și informația căpătată se împletesc pentru o experiență personală unică, trăită cu o intensitate cu care adulții nu mai pot trăi. Nu contează că un urs grizzly te poate sfâșia în câteva secunde, pentru ei sabia din dormitor este suficientă să surclaseze orice animal sălbatic le iese în cale.

Al doilea, deloc de neglijat: copiii folosesc fiecare prilej de acest gen pentru a călători, fără bariere, pe alte meleaguri. Nouă poate New York-ul ni se pare un pod prea îndepărtat, ca să parafrazez un titlu de carte, dar copiilor le este chiar la îndemână să plece în expediția vieții lor folosind o simplă fotografie cu un coiot, un raton sau o acvilă. Iar felul în care își imaginează ei interacțiunea cu aceste animale este cumva spre invidia noastră, a adulților.

Al treilea motiv: copiii sunt sinceri și direcți. Dacă nu le place o fotografie, vor comenta. Dacă nu vor să se joace cu o jucărie înfățișând un anume animal, nu se vor juca. În același timp, vor putea fi canalizați să înțeleagă și să respecte animalele sălbatice, ei neavând grija „daunelor” sau „pericolelor” cu care sunt astăzi asociate, din păcate, poate prea multe animale și poate nemeritat.

De pildă, ce vedeți aici, în această fotografie? Un banal arici.

În lumea copiilor, ariciul va căpăta puteri nebănuite, fiind erou pentru cel puțin 100 de întâmplări fantastice în care își va fi folosit țepii pentru a ieși triumfător în orice situație.

Dar aici? O veveriță.

Ei bine, acestă veveriță va zbura de-a binelea, fiind capabilă să ascundă nucile în cele mai inexpugnabile locuri de pe Glob.

Iar acest iepure?

SONY DSC

Acesta va avea și el dimensiuni și abilități de ordinul fantasticului, care vor sădi în inimilie copiilor o admirație și o simpatie pe care, probabil, o vor purta cu ei peste decenii.

Lumea animalelor este și un bun prilej de distracție pentru întreaga familie, fiind unul din cele mai bune subiecte de dezbătut seara, când familia este reunită. De aceea, Kinder Surprise vine cu o nouă colecție de surprize, Natoons. Concret, în binecunoscutele „ouă” Kinder se află figurine în miniatură ale unor animale ce trăiesc în America de Nord, un prilej bun pentru părinți și copii pentru a le monta folosind piesele componente și a le cunoaște prin contactul nemijlocit.

Această experiență autentică de a interacționa prin jocul asamblării acestor animale este un mod plăcut de a petrece timpul în familie, iar Kinder a pregătit în această colecție, Natoons, numeroase figurine diferite pentru ca fiecare copil să descopere animăluțul preferat.

Distracția continuă nu doar în viața reală, ci și în mediul digital. Aplicația Applaydu este o experiență antrenantă gândită special pentru copii între 4 și 9 ani, care sprijină dezvoltarea copiilor prin activități de familie: de la ateliere de creație virtuală la jocuri cu numere, animale, hărți și vocabular, precum și povești de culcare pentru copii mici și mari. Copiii, alături de parinți, pot scana QR code-ul aflat pe pliantul din interiorul oului Kinder Surprise sau pot scana direct jucăria nou descoperită și astfel, o pot aduce la viață în lumea virtuală. Iar prin intermediul figurinelor din colectia Natoons, copiii pot deveni exploratori și pot călători în jurul lumii pentru a-și întâlni animalele preferate și pentru a le observa în habitatul natural, pentru a le descoperi viața și comportamentul.

De ce nu mă pot întoarce eu în timp să mă pot juca și în același timp învăța despre animalele sălbatice nord-americane? Of! (P)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*