Ajută-mă să cunosc, ca să pot iubi

Să vă spun un mic secret…înainte să fiu Hienă de la Animal X, am fost Gâză.

Text, foto: Șerban Copoț

Așa îmi spuneau prietenii de la bloc pentru că atunci când aveam vreo 4-5 ani eram fascinat de lumea insectelor. Stăteam ore întregi să studiez grădina blocului din frunză-n frunză pentru a face noi descoperiri din micro-cosmosul insectelor. Adoptasem chiar și un mușuroi de furnici, pe care îl aprovizionam zilnic cu firimituri de pâine și în jurul căruia construiam baraje care să îl apere de apa de la ploaie.

Am o relație specială cu natura, iar dragostea față de mediul înconjurător mi-a fost insuflată de mama de mic copil. Cu atâta dragoste și compasiune îmi povestea de minunata lume naturală încât era imposibil să nu rezonezi cu vorbele ei. Același lucru îl fac la rândul meu cu copiii mei. Atât Tedi, cât și Căpitanul Măslină iubesc natura la fel cum o făceam și eu la vârsta lor. Asta pentru că fiecare ieșire are câte o poveste. De fiecare dată ne oprim să studiem un copac sau să identificăm un ciripit de pasăre. Nu există să ieșim la plimbare și să fie totul despre bicicletă sau jocul cu mingea. Trebuie să fim conștienți de împrejurimile noastre și mai ales atenți și curioși.

Fun fact – punem nume animalelor din jurul casei pentru a declanșa un soi de atasament și grijă pentru ele. Avem în spatele casei o familie de mierle (dl George și madame Georgette) și mai suntem vizitați din când în când de ciocănitoarea Tronki. Am avut în grijă la un moment un graur rănit de motanul nostru, care bineînțeles că s-a ales cu un nume –  Schultz. Păianjenul Vasile și melcul Turbo fac și ei parte din lista de prieteni din curte care beneficiază de atenția noastra. Ideea este că fără educație și răbdare, copiii nu au cum să conștientizeze faptul că ei vor fi următoarea generație de apărători ai naturii. Educația înseamnă totul.

Prietenii de la Kinder și-au propus să-i ajute pe copii să cunoască animalele, să învețe să le iubească și să le protejeze, dar și pe părinți în eterna bătălie cu timpul petrecut în online fără niciun sens în care suntem angajați noi toți părinții de pretutindeni.

Colecția nouă de ouă Kinder Surprise sub denumirea Natoons vine cu o serie de trăsături care combină lumea virtuală cu cea reală, distracția cu educația, dar și explorarea cu siguranța. Noua colecție conține 16 jucării – animale și păsări din fauna Americii de Nord – care pot “prinde viață” cu ajutorul realității augmentate și cei mici încep în acest fel să interacționeze cu ele prin intermediul aplicației Applaydu (o poți descărca gratuit de pe magazinele Appstore sau Google). Ce mi se pare foarte tare la aplicație este faptul că nu conține reclame și se poate juca și off-line (nu reprezintă un obstacol lipsa semnalului când călătorești cu mașina de exemplu).

De fapt, sunt multe lucruri tari la această aplicație – include jocuri de memorie, îl ajută cu organizarea, cu creativitatea și cu concentrarea pe cel mic și acel timp petrecut în fața ecranului nu mai este irosit. Au la dispoziție mini-jocuri, experiențe în realitatea augmentată, arte-vizuale și meșteșuguri, devin creatori de povești, și, în plus, au și povesti de citit la culcare. De asemenea, pentru a împărtăși momente speciale și pentru a te bucura de magie și de surprize, te poți bucura de această aplicație împreună cu toată familia în modul cu jucători multipli. Este cea mai fun aplicație pentru copii pe care am văzut-o în ultima vreme.

Acum, ca să vă spun sincer, ceea ce m-a atras la această aplicație pentru prima oară a fost faptul că îi ajută pe cei mici să descopere animalele sălbatice și să înțeleagă de ce este important să păstrăm habitatele lor intacte. Impactul unei astfel de educații pentru copiii de astăzi este masiv și va avea un impact pozitiv pe termen lung.
În cartea pe care am scris-o, Manualul Exploratorului, am un capitol întreg dedicat animalelor sălbatice și vorbesc destul de franc despre declinul populațiilor la nivel global și despre lupta pe care trebuie să o ducem ca să conservăm ce a mai rămas. Același lucru îl fac și în Tabăra Exploratorilor pe care o organizez anual la Straja, care este structurată ca un modul educativ și ajută copiii să facă o imersiune fantastică în sânul naturii.

Este esențial ca cei mici să exploreze lumea, și, așa cum faceam noi când urmăream documentarele lui David Attenborough sau Teleenciclopedia, acesta este primul pas. Mă bucur sincer că un gigant ca Ferrero susține într-un mod atât de creativ munca noastră, a celor care activează în domeniul protecției mediului.

Ca să închid într-un mod cât se poate de practic, concluzionez în felul urmator – colecția Natoons în combinație cu aplicația Applaydu înseamnă dragoste pentru natură, educație și distracție. (P)

Citește și

Copiii iubesc animăluțele! Acum, cu Kinder Surprise

Puma, greu de zărit

Ursul polar: prădător sau pluș?

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*