Lumea Animalelor prin ochi de copil cu Kinder Surprise „Natoons”

Echipa Prin Lume descoperă colecția de jucării cu animăluțe Natoons.

Text, foto: echipa Prin Lume

Când eram copil, aveam o obsesie pentru un glob pământesc vechi de când lumea, pe care îl găsisem în biblioteca bunicilor de la Iași. Îl învârteam pe toate părțile și citeam capitalele țărilor pe care le găseam pe fiecare continent. Le căutam mereu pe cele mai mici de pe hartă, cele unde nu era suficient loc să aibă scrisă capitala, ci doar o cifră care ducea la o legendă atașată globului. Avem și acum un glob similar undeva prin mansardă. Și unul mare, de plastic, primit cadou de Alexei de ziua lui, când a împlinit un an. Nu exersăm capitalele acum, dar îi arătăm continentele și animalele care trăiesc pe fiecare dintre ele. Și ori de câte ori îl vedem căutând “Australia cu urși koala”, “elefanții din Africa” sau “pinguinii care merg uite așa, mami, uite așa” (exemplificând și bâțâindu-se ca un pinguin), ni se umple inima de fericire și mândrie. Ușor, ușor, începem să înțelegem sentimentul acela de mândrie părintească dusă la extrem pe care îl trăiau părinții noștri când ne vedeau cu coronița pe cap la sfârșit de an școlar.

Orice copil adoră animalele. Și dacă am putea, am face tot ce e posibil ca ai noștri copii să fie cât mai aproape de animale, în mediul lor natural. I-am duce peste tot în lume doar ca să le vadă și să le cunoască habitatul. Să se bucure descoperind lumea și văzând cum trăiesc animalele pe care momentan le văd numai în cărți. Așa că da, avem planuri mărețe pentru cei mici. Vrem să vedem Marele Cinci în Parcul National Serengeti și numai imaginându-ne fetișoarele lor încântate când vor vedea lei, leoparzi, elefanți, bizoni sau rinoceri găsim energie să planificăm o astfel de vacanță când vor mai crește un pic. Vrem să îi ducem în Australia, să vadă (și să vedem și noi!) Marea Barieră de Corali, canguri și urși koala. Vrem să mergem în Borneo pentru că Alexei știe că acolo sunt urangutani (a aflat dintr-o carte despre urangutani pe care a primit-o cadou în urmă cu câteva luni). Am vrea să avem îndrăzneala de a merge în Amazon, pentru că Alexei ne spune cu convingere că atunci când va fi mare, el va merge SINGUR în Brazilia 🙂 Ne-a auzit deseori spunând că Rio de Janeiro este un oraș extrem de periculos dar poate că cel mai frumos oraș pe care l-am văzut vreodată (ca relief). Și-atunci ar putea să vadă el cu ochișorii lui curioși ce se ascunde în pădurea tropicală din Brazilia, trecând cu barca pe Amazon. Oh și cât de mult ne-am dori să mergem toți în Antarctica, să vedem coloniile de pinguini.

Însă până când vom ajunge să facem toate acestea (sau măcar o mică parte din ele), vom încerca să le prezentăm micuților cât mai mult din lumea în care trăim prin intermediul jocului și cărților. Pentru că până la urmă, nimic nu e mai prețios pentru un copil decât joaca. Și nimic nu îi bucură mai mult decât să își imagineze lumea lor, bazându-se pe lucrurile pe care le citim și povestim noi, adulții care îi înconjoară.

Astfel că ne-am bucurat nespus să vedem noua colecție de jucării Kinder Surprise, și anume colecția de jucării cu animăluțe Natoons. Sunt 16 jucării de colecție mici în ouăle Kinder Surprise și 5 jucării de colecție mari în ouăle Kinder Surprise Maxi, toate reprezentând animăluțe și păsări din fauna de pe continentul America de Nord. Animăluțul reprezentativ al colecției este vulturul cu cap alb.

Și nu doar colecția în sine este surpriza acestei lansări, ci și aplicația Applaydu, prin intermediul căreia toate aceste animăluțe din colecția Natoons “prind viață” în lumea digitală. Este o aplicație educativă prin care fiecare jucărie poate fi scanată pentru a primi mai multe informații despre aceasta. Aplicația se adresează copiilor între 4 și 9 ani și este de fapt o experiență pentru întreaga familie. Primul pas este configurarea unui avatar care îl reprezintă pe cel mic (e chiar foarte drăguț și realist avatarul, se pot alege toate detaliile – culoarea pielii, ochilor, părului etc). Iar apoi se poate începe scanarea personajului/animăluțului.

Și de aici încolo urmează partea cea mai interesantă și cea mai interactivă. Fiecare animăluț este transpus în habitatul său natural (savană, junglă sau oriunde trăiește animalul scanat), iar avatarul copilașului îl poate însoți. Pe parcursul călătoriei (sunt săgeți peste tot care ghidează avatarul și animăluțul pe unde să meargă) apar tot felul de jocuri și activități pentru cei mici. Spre exemplu, în savană apare un baobab care poate fi colorat de copil cu niște creioane digitale. Este practic un joc, dar un joc care îi și învață pe copii, nu doar îi distrează, totul prin intermediul realității augmentate. Copilul poate să își construiască propriul său documentar despre animalele găsite în ouăle Kinder și să descopere lumea în care trăiesc acestea prin propriul său joc. Află ce mănâncă animalul scanat, unde locuiește (este marcat pe hartă continentul unde poate fi găsit), cum arată adăpostul său, ce sunete face și cel mai interesant, se poate plimba cu animalul respectiv prin habitatul său. Jucăria fizică devine jucărie digitală prin intermediul aplicației Applaydu.

E incredibil cât acces la informație avem în acest moment și cum tehnologia, deseori folosită în mod abuziv și poate nu tocmai potrivit pentru copiii noștri, poate să aducă atât de multă valoare educativă. Suntem norocoși, și noi dar mai ales copiii noștri, să putem avea tot ce ne dorim să aflăm la un click distanță. Important e doar să ne dorim să aflăm și să cultivăm curiozitatea și interesul pentru cunoaștere în copiii noștri. (P)

Citește și

Ursul grizzly, un uriaș teribil

Ratonul, un mâncăcios mascat

Ursul polar: prădător sau pluș?

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*