Castorul, mereu ocupat

Foto: 123rf

Acest rozător semi-acvatic nord-american seamănă mai curând cu un șef de șantier, care se agită ziua întreagă să adune materiale și să construiască. Ați ghicit: este castorul.

Al doilea rozător ca mărime din lume, după ruda sa sud-americană, capibara, castorul e un animal rotunjor, dar capabil de multe. E un înotător performant, fiind dotat cu o coadă lată care servește drept cârmă și cu pielițe între degete la labele din spate, cu care se propulsează energic în apă, cu un set de pleoape transparente, care funcționează ca niște ochelari de înot și cu membrane care îi închid nările și urechile.

Cum se hrănește castorul

Castorul este complet vegetarian și digeră cam o treime din celuloza pe care o consumă rozând copacii. Îi place coaja interioară, dar și stratul moale de sub coajă, numit cambium.

Excrementele lui sunt, de fapt, niște grămăjoare de rumeguș. Primăvara și vara mănâncă mai puțină materie lemnoasă și preferă rădăcinile, trestia, papura, nuferii, ferigile și buruienile de tot felul.

Cum se comportă

Cea mai frapantă trăsătură a castorului este că, dacă se află pe o apă curgătoare, construiește baraje. Taie copaci întregi și crengi cu incisivii săi puternici, portocalii, și le amplasează de-a curmezișul pârâului, formând lacuri de acumulare adânci. Acolo, sub apă, își face intrarea în vizuină, pentru a o pune la adăpost de prădători. Pentru baraj, cară pe brațe materialele – crengi și pământ – mergând în două labe.

Are o mare dexteritate în degetele labelor din față și reușește să facă niște construcții remarcabil de durabile și funcționale. Atât de eficienți sunt castorii în construcție, încât pot schimba semnificativ peisajul. Sunt activi toată iarna, făcând scufundări și ocupându-se de baraje și când apele sunt acoperite de gheață.

Foto: 123rf

Știați că

8 km/h
Este viteza cu care poate să înoate un castor.

15 minute
Atâta își poate ține respirația sub apă. În general însă, o scufundare durează sub un minut.

107 zile
Durează gestația puilor de castor, care se nasc cu ochii deschiși și acoperiți cu blană, câte 3-4 deodată.

4 ore
Timpul în care un castor doboară la pământ un arbore cu diametrul de 25 cm, cam cât înălțimea revistei din mâna ta.

30 kg
Atâta poate atinge în greutate un castor, care nu depășește un metru înălțime. (P)

Scanează jucăriile și poți explora o lume nouă, învățând multe despre fauna Americii de Nord.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*