Orca, un mega-delfin

Foto: iStock

Zisă și balena-ucigașă, orca este de fapt cel mai mare dintre delfini și un animal inteligent și sociabil, deși rămâne, într-adevăr, un prădător de temut.

O recunoști imediat după coloritul distinctiv, negru cu alb, și după dimensiuni: e atât de mare, încât ar umple cu ușurință un autobuz. Sunt răspândite în toate oceanele lumii, din regiunile polare și până la Ecuator, și trăiesc în grupuri familiale formate din 4-5 familii și până la 40 de indivizi.

Cum se hrănește orca

Orcile au o dietă diversă: folosindu-și cei 50 de dinți ascuțiți, conici, lungi de aproape 10 cm, ele vânează pești, calamari, păsări, pinguini, dar și mamifere marine mai mari: foci, lei-de-mare sau chiar alte balene. Uneori înhață focile chiar de pe sloiurile pe care stau la soare.

Cum se comportă

Unele grupuri de orci migrează, în timp ce altele rămân populații locale și înoată pe rute cunoscute. Uneori, puii rămân toată viața în grupul în care s-au născut, deși cel mai adesea pleacă pe cont propriu și se alătură altui grup.

Orcile relaționează bine cu oamenii, dovedindu-se ușor de dresat, însă viața în captivitate nu le priește deloc. Sunt făcute să înoate câte 60 de kilometri pe zi ca să își exerseze mușchii și să caute hrană și se scufundă repetat la peste 100 de metri adâncime.S-a dovedit că orcile comunică între ele într-un limbaj complex, care diferă de la grup la grup și e trecut de la o generație la alta.

Tot cu ajutorul sunetelor se orientează și își găsesc prada: sunetele lor călătoresc pe sub apă până când întâlnesc un obiect. Atunci ecoul se întoarce înapoi și arată unde e obiectul, cât e de mare și ce formă are. Acest procedeu se numește ecolocație. Femelele sunt conducătoarele grupurilor, pentru că acumulează cunoștințe valoroase despre cum și unde se poate găsi hrana.

Foto: 123rf

Știați că… ?

7-10 metri
Este lungimea unei orci, care atinge o greutate maximă de șase tone.

50-80 de ani
Atât poate trăi o orcă în sălbăticie.

60 km/h
Viteza pe care o pot atinge orcile atunci când vânează.

16-17 luni
Durează până se naște un pui de balenă, care cântărește 180 kg și e alăptat până la 2 ani. (P)

Scanează jucăriile și poți explora o lume nouă, învățând multe despre fauna Americii de Nord.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*