Dincoace de bine și de rău

Milioane de ani de evoluție ne-au făcut veriga supremă a regnului animal: cea mai socială, dar și cea mai violentă specie de pe Pământ. Dar cum ar fi dacă în școli precum aceasta din Buhuși am lărgi puțin cadrul și, în loc de religie sau educație civică, le-am antrena copiilor compasiunea – sădindu-le semințele unei lumi mai binevoitoare? Foto: Bogdan Croitoru

Citește editorialul numărului de ianuarie 2018 al revistei National Geographic România.

De ce-s atâția oameni care ne-ar face rău fără să clipească?

Pentru că unii au morale de sclavi, și alții, de stăpâni, a decretat (dincolo de bine și de rău) Nietzsche. Ba nu, e mai adânc: din cauza Evei și a mărului ăluia blestemat. Ce vorbești – nici că există rău, totul e bun în univers, chiar dacă nu ne dăm seama, s-au convins stoicii. Dacă ne apucăm să dezlegăm acest nod gordian al moralei, riscăm să ne împotmolim cu totul…

Știința este mai tranșantă: e mâna evoluției! Ți-e scris în gene să fii cu ai tăi miere și cu dușmanul fiere. În epoca de piatră, cooperarea cu cei din trib era esențială pentru supraviețuire. Dar pentru că sunt multe triburi dușmănoase în savană, este la fel de vital să fii necruțător cu Celălalt.

În ultimii ani, cercetătorii au ajuns să înțeleagă ce ne împinge azi, în lumea modernă, la a face cuiva bine sau rău. Empatia e cheia. Ea înmoaie inimile, aprinzând compasiunea ce îndeamnă să ajutăm. Cruzimea e o boală provocată de lipsa empatiei, din vina unor mase nervoase insuficient dezvoltate. Este un lucru ce poate fi identificat în prima copilărie și tratat într-un mediu familial încurajator.

Studii recente arată că psihopații au deficiențe în corpii amigdalieni din creier, care ajută la procesarea emoțiilor. De-asta sunt incapabili să simtă vinovăția sau remușcarea. Au pur și simplu mai puțină materie cenușie în această structură, fiind nevoiți să compenseze cu alte părți ale creierului pentru a simula cognitiv ce nu pot face emoțional. „Adică psihopatul trebuie să se gândească la bine și la rău, în timp ce noi, ceilalți, le simțim”, spune Kent Kiehl, neurocercetător la Mind Research Network și Universitatea New Mexico.

Dimpotrivă, altruiștii extremi au corpul amigdalian drept cam cu același procent (7-8%) mai mare decât media. Generozitatea extremă este cauzată de un exces de empatie.

Cum nu trăim într-un univers determinist, rândurile de mai sus nu-s decât o simplificare (privind spre psihopații și pe altruiștii extremi), în ideea că înțelegem mai bine unele lucruri atunci când sunt îngroșate, scrise cu litere foarte mari.

În realitate, lucrurile sunt mai complicate. Majoritatea oamenilor nu sunt nici psihopați, nici super altruiști. Aproximativ 70% dintre trăsăturile psihopatice sunt genetice, dar creierul nostru rămâne maleabil chiar și la vârste adulte și am putea fi antrenați să fim mai buni și mai generoși.

Pentru a detalia și a nuanța ultimele descoperiri din știința binelui și a răului, citiți articolul de la pagina 44.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*