Cine bea cafea trăiește mai mult?

Conform unui nou studiu, câteva cești de cafea pe zi pot reduce riscul de deces prematur.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi – cu cofeină sau nu – ar avea un risc mai scăzut de deces din anumite boli decât cei care se abțin.

Text: Catherine Zuckerman
Foto: Rebecca Hale, NGM

Studiul, considerat cel mai amplu de acest tip, a urmărit peste 500.000 de persoane din zece țări europene timp de 16 ani. A descoperit că, față de ceilalți, cei care beau cafea par să aibă o viață și un sistem circulator mai sănătoase, dar și niveluri mai reduse de inflamație, spune epidemiologul Marc Gunter, liderul studiului.

Datele mai indică și că „un consum mai mare de cafea a fost asociat cu riscul redus de deces, indiferent de cauză”, inclusiv de boli ale sistemului circulator și digestive, spune Gunter, care conduce secția de nutriție și metabolism a Agenției Internaționale pentru Studiul Cancerului din Lyon, Franța.

Studiile anterioare, la scară mai mică, au descoperit o legătură între consumul de cafea și rezistența mai mare la anumite afecțiuni, dar rezultatele lui Gunter oferă cele mai substanțiale dovezi de până acum.

„Deosebit de surprinzătoare este relația aceasta cu bolile digestive, manifestată cel mai pronunțat la decesurile din cauza bolilor ficatului”, spune el.

Gunter declară că următorul pas este analiza compoziției chimice a cafelei în speranța de a înțelege ce îi dă efectele benefice. Așadar, el se întoarce la cercetare – iar noi, ceilalți, se pare că trebuie să ne întoarcem la cafetieră.

Citește și

Mâncăruri cu care să trăiești

Cinci dintre cele mai frumoase sate coloniale din Columbia

Pe urmele tradițiilor culinare din Etiopia

1 Comment

  1. Nu ca nu ar fi adevarat! Dar as vrea sa vad si cine a platit aceste studii. Sper sa nu fie ca studiile despre obezitate, platite de industria producatoare de zahar, care atunca vina pe grasimi si carbohidrati, nu pe zahar. Si s-a demonstrat clar ca tocmai zaharul e de vina, iar celelalte 2 ne sunt de fapt indispensabile.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*