
New Yorkul a mai trecut și prin alte momente de criză. Dar lupta împotriva pandemiei de COVID-19 aproape că a blocat complet orașul.
De: Daniel Stone
Foto: Stephen Wilkes
Stephen Wilkes e fotograf, ține conferințe TED și creează obiecte de artă. Dar în străfundul lui, e un newyorkez. S-a născut în oraș și cea mai mare parte din viața lui s-a petrecut pe străzile și bulevardele sale. Această identitate l-a făcut să sufere cu atât mai mult astă-primăvară, când New Yorkul și-a câștigat o distincție mondială deloc de invidiat, ca focar global și epicentru american al pandemiei de COVID-19. „Orașul care nu doarme niciodată” s-a dus, în sfârșit, la culcare. Timp de săptămâni și apoi luni de zile.


Când metropola a intrat în izolare, la sfârșitul lui martie, Wilkes a cerut autorizație ca să zboare peste acest centru nevralgic al comerțului și culturii americane, notoriu pentru cât de bine e protejat. Autoritățile au zis da, iar Wilkes și vechiul lui prieten, pilotul Al Cerullo, au zburat cu un elicopter pe deasupra bulevardelor și stațiilor de metrou. Au zărit de sus un spital organizat într-un cort, în Central Park, locatari ieșiți la plajă pe blocuri sau să-și ducă la plimbare câinii.
Dar în cea mai mare parte au văzut nemișcare: nimeni și nimic nu se clintea. Străzi goale, tunele goale, Parcul Bryant fără obișnuita îmbulzeală de la ora prânzului și absența oamenilor din birouri, care altădată forfoteau pe lângă Empire State Building. „New Yorkul e ca un râu, mereu în mișcare, energic și vioi”, spune Wilkes. „Când vezi New Yorkul gol, nu are niciun sens.”


Orașul își va reveni, așa cum și-a mai revenit și altădată. Și atunci, speră Wilkes, va fi la fel de vibrant cum a fost întotdeauna. Cel mai probabil, oamenii vor deborda de energia acumulată în tot acest timp, spune el. Însă, la fel ca după 11 septembrie 2001, va fi în doliu.
Când Wilkes a trecut peste Times Square – care găzduiește anual peste 50 de milioane de vizitatori și una dintre cele mai mari petreceri de Revelion din lume – pe un ecran a apărut mesajul de-acum universal: „Pentru cei care luptă să salveze vieți: Vă mulțumim!”
Leave a Reply