Moda și mediul înconjurător – ce înseamnă modă sustenabilă?

moda sustenabila

Probabil vei fi uimit să afli că industria modei este una dintre cele mai poluante din lume, afectând mediul înconjurător cu fiecare produs pe care îl realizează. De aceea, se pune tot mai mult accent pe moda sustenabilă, care promovează articole vestimentare ce nu afectează mediul înconjurător, prin folosirea resurselor alternative.

Moda sustenabilă face apel la folosirea materialelor precum bumbacul organic, la reciclarea materialelor și la evitarea chimicalelor care dăunează mediului înconjurător. Totodată, sustenabilitatea în modă înseamnă un consum mai responsabil. Din fericire, numeroase branduri au făcut schimbări și produc articole care nu afectează natura.

Descoperă ce înseamnă în detaliu moda sustenabilă din rândurile de mai jos!

Cum este afectat mediul de producția de haine?

Cu ce afectează articolele pe care le purtăm natura? Ei bine, obiectele vestimentare pe care le purtăm nu sunt confecționate doar din bumbac. Cele mai multe dintre haine sunt confecționate din tipuri diferite de materiale, cele mai multe dintre ele fiind sintetice. Chiar dacă acest lucru presupune costuri de producție mai mici pentru companii, înseamnă și un grad mai mare de poluare.

De regulă, bumbacul se regăsește doar în 35% dintre hainele produse la nivel mondial, în timp ce nailonul și poliesterul depășesc 60%, fiind materiale extrem de poluante.

Cum putem reduce consumul de plastic?

Pentru a reduce din cantitatea de deșeuri de plastic, ar trebui să se reducă atât producția de haine din materiale nocive, precum și utilizarea lor. 

Vrei să știi ce poți face? Este recomandat să ai cât mai puține piese în garderobă, astfel încât să se adapteze pentru numeroase ocazii. Găsești prețuri mici la încălțămintea de damă, cu ajutorul căreia să compui outfituri chic, fără să fii nevoită să cumperi pantofi des.

În acest fel, poți să pleci de acasă îmbrăcată în piese vestimentare versatile, care să se potrivească atât la birou, cât și la ieșiri în oraș și party-uri. Cât timp folosești inteligent hainele și accesoriile, vei investi doar în piese esențiale. Acest lucru înseamnă economie de spațiu, reducere de deșeuri textile și influențarea în sens pozitiv a costurilor de producție.

Cum promovează brandurile moda sustenabila?

Atât firmele românești, cât și brandurile din străinătate promovează moda sustenabilă, un concept care implică producerea hainelor după principii eco, folosirea materialelor care nu influențează negativ planeta și reciclarea materialelor.

Spre deosebire de hainele obișnuite, cele care sunt realizate din materiale naturale, precum bumbacul organic, au prețuri mai mari. Totuși, merită această investiție, deoarece promovezi moda sustenabilă și te bucuri de piese confortabile și de calitate cât mai mulți ani.

Vrei să-ți aduci aportul în modă și să minimizezi impactul negativ pe care îl are producția de haine asupra planetei? Încearcă să cumperi mai puține articole! Evită să alegi mai multe haine decât ai nevoie și nu-ți schimba dressingul de la un sezon la altul. Cu cât cumperi mai puțin, cu atât există șansa de a scădea fenomenul producerii de haine în masă. Dacă nu te poți abține de la achiziționarea articolelor noi, axează-te pe cele realizate din materiale textile naturale sau confecționate din materiale reciclate și scapă de materialele sintetice.

Sustenabilitatea în modă înseamnă calitate! Mai mult, sustenabilitatea impune respectarea unor standarde etice de fabricație, cu un impact pozitiv semnificativ asupra mediului înconjurător.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pexels

1 Trackback / Pingback

  1. Stiri Lifestyle - Moda si mediul inconjurator - ce inseamna moda sustenabila? » Stiri Pro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*