Topul celor mai poluate țări din Europa. România, pe locul 15

Foto: 123rf

Platforma globală de date privind calitatea aerului IQAir publică un raport despre calitatea aerului în 2020 și dezvăluie impactul carantinei COVID-19, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace România.

Raportul citat stabilește topul celor mai poluate țări din Europa și analizează nivelurile globale de poluare cu particule fine PM2.5 raportate de stațiile de monitorizare la nivel de sol din întreaga lume.

De ce PM2.5? Aceste particule sunt considerate cele mai dăunătoare pentru sănătatea umană. Expunerea la PM2.5 a fost asociată cu bolile cardiovasculare, bolile respiratorii și mortalitatea prematură. Dimensiunea lor mică, de 2,5 microni, le permite să fie absorbite adânc în fluxul sanguin la inhalare.

Țări precum Bangladesh, China, India și Pakistan sunt între cele mai poluate din lume – 49 din cele 50 cele mai poluate orașe din întreaga lume sunt din aceste țări.

Pandemia de COVID-19 a fost un factor major și excepțional care a influențat calitatea aerului în 2020. Reducerea temporară a consumului de combustibili fosili (eveniment cunoscut ca „cel mai mare experiment realizat vreodată” în ce privește calitatea aerului) cauzată de perioadele de carantină din întreaga lume s-a corelat cu scăderi semnificative ale poluării aerului comparativ cu anii precedenți. În 2020, 65% dintre orașele lumii au înregistrat îmbunătățiri ale calității aerului, în timp ce 84% dintre țări au înregistrat îmbunătățiri generale. Datorită circumstanțelor excepționale (carantina), este posibil ca concentrațiile de poluanți să revină.

În 2020 am asistat și la evenimente-extreme de poluare a aerului sub formă de incendii sau furtuni de praf, ca parte a schimbărilor climatice, precum și a practicilor agricole. Incendii-record au devastat Statele Unite, Australia, Siberia și America de Sud, în timp ce în Indonezia și în anumite părți din Africa au avut loc incendii agricole devastatoare.

Topul celor mai poluate țări din Europa

România, pe locul 15 în topul celor mai poluate țări din Europa

“În România, autoritățile nu monitorizează corespunzător PM 2.5 în zonele urbane. În urma acestei lipse de date au apărut mai multe rețele independente de măsurare a acestui poluant care aduc date valoroase publicului. În București, doar una din cele 6 stații oficiale monitorizează praful fin, și aceea e amplasată la periferia orașului, pe malul lacului Morii, deci nu tocmai relevant.” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Raportul conține și un top al celor mai poluate capitale la nivel mondial, unde Bucureștiul ocupă locul 51. Cea mai poluata capitala este Delhi, India, iar la polul opus, aerul cel mai curat este de găsit în insule din mijlocul oceanului, precum Virgin Islands și Noua Zeelanda, sau în capitalele țărilor nordice Suedia și Finlanda.

„Multe părți ale lumii au cunoscut îmbunătățiri fără precedent, dar de scurtă durată, a calității aerului în 2020, deoarece restricțiile legate de pandemia COVID-19 au cauzat o scădere accentuată a consumului de combustibili fosili”, a spus Lauri Myllyvirta, analist principal la Centrul pentru Cercetări privind energia și aerul curat (CREA). „Această calitate îmbunătățită a aerului a însemnat zeci de mii de decese evitate din cauza poluării aerului. Prin tranziția către energie curată și transport curat putem realiza aceleași îmbunătățiri într-un mod susținut.”


Citește și

Noua poluare cu pietre… de plastic ars

Poluarea cu plastic e o problemă uriașă – și nu e prea târziu să o corectăm

Coloranți textili: soluții pentru depoluare

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*