Drumul unui oraș din nordul țării spre eficiența energetică

Foto: 123rf

În 2016, orașul Seini din județul Maramureș, devenea primul oraș din țară care își producea singur energie electrică. De atunci, proiectele de eficiență energetică au continuat.

Seini, un oraș cu nu mai mult de 10.000 de locuitori din nordul țării este un pionier local când vine vorba de producerea energiei electrice. O instalație de biogaz, realizată cu ajutorul Băncii Mondiale, al Ministerului Mediului și o cofinațare a primăriei Seini, însumând o investiție totală de 3,4 milioane de euro, rezolva două probleme ale zonei. Pe de o parte, poluarea care venea de fermele de animale din zonă (orașul are o lungă tradiție în creșterea animalelor, iar gunoiul provenit de la ele era deja o problemă serioasă de poluare a mediului – apa era infestată cu nitrați și nitriți), pe de altă parte, autoritățile reușeau astfel să facă economie la energie electrică. Biblioteca, iluminatul stradal, școala sau casa de cultură beneficiază și azi de energie electrică provenită din instalația de biogaz. În plus, s-au creat și noi locuri de muncă pentru localnici.

18.000 t de dejecții provenite de la animale și 2000 t de porumb siloz pe an sunt prelucrate în instalația de biogaz, obținându-se 370 kW / oră. Local, se consumă un sfert din cât se produce.

Proiectul stației de biogaz a fost finanțat de Banca Mondială, cu scopul de a elimina dejecțiile provenite de la animalele din fermele din zonă. Orașul are o importantă pondere de agrozootehnie. Aici sunt multe ferme de bovine, porcine, păsări, iar dejecțiile erau, până la construcția stației biogaz, aruncate pe unde se putea. Prin acest proiect, oameniile aduc dejecțiile gratuit la stația de biogaz, iar gunoiul este incinerat, producându-se energie eletrică pe care o intruducem în sistemul național de energie. Urmează să scoatem și agent termic pentru încălzire cu care vom încălzi o seră construită anul trecut lângă stația de biogaz. Sera încă nu este funcțională, spune domnul Vasile Barbul, administrator public al orașului Seini.

Beneficiile stației biogaz

  • iluminatul stradal, școala sau biblioteca beneficiază de energie electrică provenită de la această stație;
  • este o sursă de venit pentru că surplusul de energie este introdus în sistemul național de energie;
  • în urma fermentării anaerobe rezultă atât energie electrică, energie termică, cât și un îngrășămând bio, care mai apoi este vândut;
  • s-au creat 14 locuri noi de muncă.

Proiectele de creștere a eficienței energetice au continuat și în anii următori

Orașul Seini a implementat în 2018 – 2019 un proiect de creștere a eficienței energetice a patru blocuri de locuințe care a condus la reducerea consumurilor energetice. Casele scărilor și intrările în blocuri sunt iluminate gratuit prin montarea panourilor fotovoltaice, mai spune domnul Vasile Barbul.

Astfel, au fost implementate măsuri pentru creșterea eficienței energetice în blocurile de locuințe colective din oraș, care implicit duc la scăderea emisiilor de CO2 și a consumului de energie față de cele inițiale. Este vorba despre instalarea unui sistem alternativ de producere a energiei din surse regenerabile prin panouri fotovoltaice care asigură energia necesară pentru a ilumina casa scării. A rezultat astfel o reducere a consumului anual specific de energie și a emisiilor echivalente de CO2 de aproximativ 45 – 48%.

Mobilitate urbană

Autoritățile încurajează transportul cu autobuze electrice și cu biciclete inteligente, care pot fi folosite gratuit de oricine din oraș.

În 2020, am început implementarea a două proiecte ce conduc la o reducerea traficului auto în favoarea celui cu mașini ecologice, creăm piste de biciclete și un sistem bike-sharing prin posibilitatea de a închiria 40 de biciclete din patru puncte diferite ale orașului, îmbunătățim și trotuarele, pentru a descuraja transportul cu mijloacele auto personale. Proiectul se numește Lucrări de construire în vederea reducerii emisiilor de carbon și prevede realizarea unui sistem de transport în comun, achiziția a două autobuze electrice, construcția unui depou pentru ele, realizarea a patru sisteme bike-sharing cu câte 10 biciclete inteligente fiecare, urmărite prin gps. Bicicletele vor putea fi accesate gratuit de cei care circulă prin oraș. În același timp, montăm camere de supraveghere a traficului, montăm iluminar public pentru pistele de biciclete și pentru trotuare, mai spune domnul Vasile Barbul.

Mai avem un proiect complementar acestuia care extinde transportul în comun, nu face o altă achiziție de mijloace de transport în comun. Primul proiect a fost implementat, celelalte două sunt în curs de implementare, fiind finalizate probabil anul viitor.

Pe lângă acestea vrem să extindem pe partea de mobilitate urbană cu încă cel puțin două proiecte. Pentru unul dintre ele am realizat studiul de fezabilitate și am semnat un acord de parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Prin acest proiect vom achiziționa încă patru autobuze electrice, vom extinde depoul pentru autobuze, vom realiza încă două sisteme bike-sharing cu câte 10 biciclete fiecare, piste de biciclete noi, trotuare noi, aliniamente verzi, concluzionează domnul Vasile Barbul.

În concluzie, producerea energiei din surse regenerabile se dovedește un proiect de lungă durată, cu multiple beneficii imediate pentru comunitatea locală.

Sunt gesturi mici, la îndemâna oricui, iar fiecare gest mic are un impact mare când acționăm împreună.

*Conținut sponsorizat, realizat în parteneriat cu E.ON*

Citește și

Pactul Ecologic European

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*