Programul Casa Eficientă Energetic

Foto: 123rf

Programul Casa Eficientă Energetic derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu este o gură de aer proaspăt pentru cei care caută surse regenerabile de energie pentru casele lor.

Sesiunea de înscriere în program este în derulare, iar dacă ești interesat te poți înscrie în aplicația informatică accesând acest link. Pentru a fi eligibil, trebuie să ai domiciliul în România și să fii fie proprietar, fie coproprietar al construcției sau al terenului pentru care soliciți fondurile, iar acestea nu trebuie să fie afectate de sarcini. În același timp, trebuie să demonstrezi că nu ai datorii la bugetul de stat și cel local și că nu ai fost condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.

„În cadrul programului se acordă o finanțare nerambursabilă în cuantum de maximum 70.000 lei, inclusiv TVA pentru fiecare proiect, fără a depăși 60% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale investiției”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Fondului pentru Mediu.

De ce să aplici la Programul Casa Eficientă Energetic

  • Cu ajutorul acestor fonduri crești eficiența energetică a casei tale și scazi facturile la energie electrică.
  • Ai ocazia să utilizezi energie din fonduri regenerabile și să contribui la un mediu mai curat, lipsit de emisii de gaze cu efect de seră.
  • Acțiunile tale pot fi un bun exemplu pentru cei din jurul tău.
Foto: 123rf

Cum te ajută aceste fonduri

Cu ajutorul banilor pe care îi obții în urma aplicării la acest program, va fi mai simplu să îți încălzești casa pe timpul iernilor reci, dar și să scazi facturile la energie. Iată care sunt principalele lucrări pe care le poți face cu ajutorul fondurilor obținute prin Programul Casa Eficientă Energetic:

  • Înlocuirea tâmplăriei cu una termoizolantă
  • Izolarea termică a pereților exteriori, teraselor, învelitorii șarpantei
  • Modernizarea sistemelor de încălzire a apei prin montarea de panouri solare, cazane cu condensare, pompe de căldură, sisteme de producere a biogazului
  • Modernizarea sistemului de iluminat al clădirii prin înlocuirea surselor de iluminat cu LED-uri sau utilizarea unor senzori de mișcare
  • Lucrări care presupun creșterea etanșeității la aer a anvelopei clădirii
  • Cheltuieli pentru elaborarea certificatului de performanță energetică și realizarea în avans a unui audit energetic de o persoană atestată

Patru idei pentru o casă eficientă energetic

Folosește energie dintr-o sursă regenerabilă, cum ar fi cea solară. Cu ajutorul panourilor solare montate pe casă reduci costurile la energia convențională și poți fi independent de rețea.

Încălzește-ți și răcește-ți casa cu ajutorul energiei geotermale: este o soluție gratis, regenerabilă și nu depinzi de soare sau de vânt.

Pentru iluminat, alege becuri LED care pot avea o durată de viață de 40 de ori mai mare decât cele obișnuite cu filament și care consumă mult mai puțină energie. Trebuie să știi că, de la 1 septembrie 2021, becurile și alte produse de iluminat comercializare în spațiul UE au o nouă etichetă energetică, de la A la G, unde A și B sunt clasificările rezervate doar pentru câteva produse. Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic care sunt acum pe piață, sunt etichetate „C” sau „D”.

Optează pentru electrocasnice eficiente energetic. În cazul frigiderelor, al congelatoarelor, mașinilor de spălat vase, mașinilor de spălat rufe și televizoarelor se aplică aceeași etichetă energetică nouă, de la A la G.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*