Surse de energie verde pentru comuna Lumina

Foto: 123rf

Autoritățile din comuna Lumina, județul Constanța, au înțeles că înlocuirea surselor de energie convenționale cu energie verde aduce beneficii comunității și mediului.

Apelând la Mecanismul de finanțare nerambursabilă Innovation Norway, în cadrul Apelului 3.1 “Creșterea capacității de furnizare a energiei regenerabile”, autoritățile din cadrul primăriei din comuna Lumina, județul Constanța și-au propus să asigure necesarul de energie verde pentru școli publice,  grădinițe, clădirea primăriei.

Concret, proiectul constă în construirea unui parc fotovoltaic de până la 1000 KW capacitate pentru producerea de electricitate prin utilizarea surselor de energie regenerabilă și montarea a 555 de panouri fotovoltaice cu putere nominală de 450 W.

Comuna Lumina a ales sa aplice la fondurile norvegiene prin crearea unui parc fotovoltaic tocmai pentru a face un pas spre energia regenerabilă, un subiect despre care toată lumea vorbește, dar pe care mai greu îl pune în practică.

A reduce costurile facturilor de electricitate și energie pentru clădirile publice proprii înseamnă să avem mai multe resurse bugetare la dispoziție și, totodată, independență energetică. Din punct de vedere al mediului, reducerea emisiilor de CO2 înseamnă un aer mai puțin poluat pentru noi toți, spune domnul Dumitru Chiru, primar al comunei.

Panouri fotovoltaice, foto: 123rf

Cum se va reflecta acest proiect în viața elevilor

Clădirile școlilor și grădinițelor vor beneficia din plin de energia generată pentru că sunt consumatori în special pe perioada de zi. Practic, cheltuielile cu energia vor fi semnificativ reduse.

Proiectul este menit să le ofere elevilor noi perspective pentru felul în care pot reduce eficient consumul de energie. În același timp, proiectul este o oportunitate semnificativă pentru edificiile școlare și culturale din comuna noastră, în contextul în care una din misiunile autorităților locale este de a proteja și îmbunătăți mediul în care trăim, mai spune primarul comunei Lumina.

Corp nou de școală în comuna Lumina. Foto: Primăria Lumina

Nu este primul proiect legat de creșterea eficienței energetice, primăria mai are în derulare, tot prin intermediul fondurilor norvegiene, proiectul LESS – Little Energy Super Stars (“Micii Super Eroi ai Energiei”) finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

Proiectul, în valoare de 213.571 euro „constă în implementarea unui set integrat de măsuri destinate optimizării consumurilor energetice şi reducerii emisiilor de CO2 la nivelul a patru clădiri publice din raza unităţii administrativ teritoriale a comunei Lumina, şi alinierea la standardele şi cerinţele de performanţă energetică europene”, după cum spun autoritățile locale.

Ce rezultate estimate vor avea măsurile

  • Emisiile de CO2 vor fi reduse cu 84,64 t pe an.
  • Consumul de energie se va reduce cu 313,69 MW pe an sau cu 59,58% din consumul prezent.
  • Pentru bugetul local se va face o economie de 14.568 euro.

Ne dorim să implementăm mai multe proiecte similare pe viitor, concluzionează domnul Dumitru Chiru, primar al comunei Lumina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*