Nu va mai fi petrol ieftin

N-ai zice, judecand dupa jeepurile greoaie si autostrazile supraaglomerate din SUA, insa ne aflam in perioada de amurg al abundentei de petrol. Deocamdata nu exista o penurie globala; departe de asa ceva.

Lumea poate inca produce atat de mult titei, incat pretul actual, de circa 30 de dolari barilul (159 de litri), s-ar prabusi daca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu ar limita productia. Aceasta abundenta de petrol inseamna ca petrolul este inca ieftin.

In SUA, unde taxele pe benzina sunt, in medie, de 10 centi pe litru (fata de peste 50 de centi in Europa sau Japonia), un galon (3,79 litri) de benzina poate fi mai ieftin decat o sticla de apa, prea ieftin pentru ca oamenii sa-si bata capul ca sa-l economiseasca.

In timp ce cererea de petrol este in crestere peste tot, SUA raman consumatorul-rege, care inghite un sfert din petrolul lumii – cam 11 litri pe cap de locuitor, zilnic -, chiar daca reprezinta numai 5% din populatia globului.

Totusi, dupa cum o stiu bine sondorii de pe Enterprise, e mai greu sa astamperi acum setea de petrol a lumii. Nu se mai poate conta pe vechile surse. Pe uscat, cele 48 de state ale SUA (fara Alaska si Hawaii) si-au redus dramatic rezervele, producand mai putin de jumatate din petrolul pe care-l extrageau la apogeu, an 1970.

Productiile de pe Coasta de Nord in Alaska si din Marea Nordului, zone petrolifere infloritoare acum 20 de ani, sunt in declin. Problemele politice din Venezuela si Nigeria ameninta productia lor de petrol. Orientul Mijlociu ramane principala sursa de titei, insa razboaiele si instabilitatea politica subliniaza pericolul dependentei de acea regiune.

Si astfel companiile de petrol cauta noi surse si se confrunta cu costuri ridicate, atat umane, cat si economice. Asumandu-si riscuri, ca in Golful Mexic, sau aventurandu-se in locuri ca Africa de Vest si Rusia, companiile inca gasesc suficient petrol sa bucure sufletul unui posesor de Hummer. Dar, in cele din urma, goana dupa petrol ieftin se va dovedi o cauza pierduta: nu doar pentru ca consumul petrolului impune costuri ridicate pentru mediul inconjurator, sanatate sau platitorii de taxe, ci si pentru ca dependenta lumii de petrol nu face decat sa apropie ziua socotelilor.

Modul de viata al omenirii se afla in conflict cu geologia – cu adevarul de netagaduit ca Pamantul contine o rezerva finita de petrol. Extractia titeiului din zacamintele de pretutindeni va ajunge inevitabil la un apogeu, dupa care se va diminua. Ar putea fi peste 5 ani sau peste 30: nimeni nu stie sigur, iar geologii si economistii inca mai dezbat asupra „momentului de varf al petrolului”. Dar putini se indoiesc ca acest lucru se va intampla.

„In decursul vietii noastre vom trai momentul de varf al productiei de petrol ieftin” – spune economistul Robert K. Kaufmann, de 46 de ani, de la Boston University. Acesta va fi unul de cumpana, care va marca schimbarea de la o productie in crestere, a unui petrol ieftin, la una in declin, a unui petrol tot mai scump. Unii experti prognozeaza consecinte teribile: crize, cresteri ale preturilor, disfunctii economice si o disperata presiune pentru a stoarce petrol din surse „neconventionale”, cum sunt nisipurile si sisturile bituminoase sau carbunele. Altii cred ca prin limitarea consumului de petrol si dezvoltarea inca de pe acum a unor alternative durabile vom putea intarzia momentul de cumpana si ne vom descurca mult mai usor cand inevitabilul se va produce.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*