Carbunele

Imagine articol

Intr-o torida zi de august, in sud-vestul statului Indiana, termocentrala gigant Gibson lucreaza la capacitate maxima.

In fiecare minut, cele 5 cazane ale sale, de cate 55 m inaltime, inghit 25 t de carbune, trimitand un suflu de abur cu o temperatura de 535° C prin turbinele care il convertesc in peste 3.000 de megawati de putere electrica, cu 50% mai mult decat Barajul Hoover.

Sistemul de racire a centralei se chinuie sa faca fata, iar in camera de comanda avertizoarele tiuie pe masura ce temperatura gazelor evacuate creste. Insa intr-o astfel de zi, in care aparatele de aer conditionat functioneaza in tot Vestul Mijlociu iar consumul de curent electric se apropie de nivelurile-record, nu-i chip sa dai inapoi.

Gibson, una din cele mai mari termocentrale ale tarii, este sursa principala de curent electric din regiune, aducand in retea suficienta energie pentru 3 milioane de oameni. Trecand din centrala sufocanta in biroul cu aer conditionat, Angeline Protogere, de la Cinergy, corporatia care detine Centrala Gibson, spune usurata: „Uite, de-asta avem nevoie de atata energie.”

Data viitoare, cand vei aprinde lumina sau cand vei introduce un DVD in player, gandeste-te o clipa la locuri precum Centrala Gibson si la combustibilul negru pe care ele il devoreaza cu o viteza de 3 trenuri incarcate a cate 100 de vagoane zilnic. Centralele electrice pe carbune, precum aceasta, furnizeaza jumatate din energia electrica a Statelor Unite.

Ele emit, totodata, si un ghiveci de substante nocive, printre care si dioxidul de sulf – una din cauzele principale ale ploilor acide – si mercurul. Si, totodata, emana tot atat de mult dioxid de carbon care incalzeste climatul, cat toate masinile, camioanele, autobuzele si avioanele Americii la un loc.

Ici-colo, prin mici proiecte-pilot, inginerii studiaza tehnologii care ar putea transforma carbunele in electricitate fara pretul platit de mediul inconjurator. Si totusi, daca companiile nu vor incepe sa construiasca rapid asemenea centrale – si multe – e posibil ca viitorul sa ne aduca si mai multe centrale traditionale cum e Gibson.

Consumul excesiv de electricitate al ultimei veri a fost doar un avertisment. Conform Departamentului pentru Energie, gustul americanilor pentru case mari, la care se adauga cresterea populatiei in sud-estul dependent de aerul conditionat si in vestul tarii, va ridica apetitul SUA pentru energie cu o treime in viitorii 20 de ani.

Iar in tarile in curs de dezvoltare, in special in China, nevoile de electricitate vor creste inca si mai rapid, pe masura ce fabricile se vor inmulti iar sute de milioane de oameni isi vor cumpara primul frigider si televizor. E foarte probabil ca o mare parte a acestei cereri sa fie acoperita de carbune.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*