Caracatița verde din Bulgaria

Foto: Corbis Images

Ecologiștii bulgari se confruntă cu probleme asemănătoare cu cele ale românilor: legislație incompletă și insuficient de normativă, abuzuri în arii naturale protejate, defrișări dezastruoase, investiții păgubitoare pentru mediu.

Dacă există multe asemănări, sunt totuși și unele deosebiri. Ni le-a revelat domnul Peter Lengyel, biolog, membru al organizației UNESCO Pro Natura și cunoscut activist de mediu, care a discutat recent cu Petko Țvetkov, Președinte Bulgarian Biodiversity Foundation, membră a coaliției Natura 2000 Bulgaria.

Atunci când au fost construite fără autorizație zece bloculețe de 3-4 etaje ce formau microstațiunea Perla de Aur, în Parcul Național Strandja,  din sudul litoralului lor, reacția societății civile din Bulgaria a fost energică și eficientă. După 5 ani de lupte, cele 10 construcții au fost demolate. O lecție severă pentru toți cei ce ar dori să încalce grav legislația privind ariile protejate.

Ca și la noi, microhidrocentralele amenință să distrugă numeroase râuri de munte, prin răscolirea albiilor, tăieri de arbori, sărăcirea biodiversității, antropizarea peisajului. Când la noi astfel de lucruri au afectat situri Natura 2000, precum cele din  văile din Făgăraș, ecologiștii români au protestat. Soluția autorităților a fost de a cere investitorilor să-și obțină autorizările necesare, să intre cumva în legalitate. În Bulgaria, unde există cam 1.000 de proiecte de microhidrocentrale, sub presiunea ONG-urilor au fost suspendate lucrările la  acele obiective care se construiesc în situri Natura 2000. Iar Bulgaria are 35% din suprafața teritoriului sub jurisdicția siturilor Natura 2000, în timp ce România are doar 21%.

În România nu este încă limpede cât de mare rău fac acele centrale eoliene construite mai ales în Dobrogea, în situri Natura 2000. Acestea au fost declarate tocmai pentru că pe acolo trec  principalele coridoare de migrație ale păsărilor ce vin spre Deltă. Ecologiștii bulgari au constatat că eolienele din zona Kaliacra ar fi o amenințare prea mare la adresa păsărilor și în prezent cer demolarea acestora. Este oare o utopie? Poate că nu, ținând cont de forța societății civile din țara vecină. De exemplu, pentru a împiedica parlamentul să adopte o lege forestieră dezastruoasă, ONG-rurile de mediu au mobilizat în centrul capitalei Sofia 8.000-10.000 de demonstranți, sub lozinca Parlamentari, votați tăierea pădurilor sau a corupției?! Astfel, președintele Bulgariei a cerut respingerea legii și revizuirea ei.

Din aceste motive, trusturile media ale mogulilor bulgari au fos nevoite să inițieze campanii de defăimare și compromitere împotriva unor lideri ecologiști, pe care i-au acuzat că reprezintă tentaculele Caracatiței Verzi. – Cristian Lascu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*