Românii nu vor gaze de şist – consultare UE

Protest împotriva fractării hidraulice în SUA. Foto CORBIS.

Românii care au luat parte la consultarea publică privind Combustibili neconvenţionali (inclusiv gaze de şist) în Europa, au votat în majoritate covârşitoare împotriva exploatării, însă la nivel european, votul individual a fost împărţit aproape egal între exploatare în orice condiţii, exploatarea în condiţii de siguranţă şi interzicerea exploatării.

Din 3161 respondenţi din România, peste 60 % cred că aceşti combustibili fosili neconvenţionali nu ar trebui exploataţi, iar restul cred că ar trebui exploataţi în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătate, un procent foarte mic neformulând nici o opinie.

Consultarea organizată de Comisia Europeană pe parcursul mai multor luni s-a încheiat astăzi la Bruxelles cu o întâlnire a tuturor părţilor implicate (autorităţi locale şi regionale, industrie, cercetători, organizaţii, etc) şi cu publicarea rezultatelor sondajelor.

România s-a aflat pe locul trei ca număr de respondenţi individuali.

Vezi toate statisticile din consultarea publică europeană pentru gaze de şist

Printre beneficiile pe care peste jumătate din respondenţi le-ar aştepta de la explotarea gazelor de şist se numără evitarea dependenţei energetice şi întărirea poziţiei de negociere faţă de furnizorii externi de energie, diversificarea mixului energetic, crearea de locuri de muncă, atragerea investiţiilor, scăderea costului energiei, competitivitatea sporită a industriei europene, stimularea inovaţiei şi sporirea venitului public.

Printre sursele de anxietate legate de fractarea hidraulică menţionate de peste 50% din respondenţi s+au numărat lipsa de transparenţă şi informaţie publică, legilaţia neadecvată, lipsa de  susţinere publică, noi probleme legate de calitatea apei, lipsa capacităţii de supervizare a autorităţilor, noi probleme legate de cantitatea de apă disponibilă, noi probleme de mediu, sol şi utilizare a ternului, riscuri geologice pe termen lung şi lipsa de corerenţă în domeniu din cauza diferenţelor naţionale.

Ramâne de văzut dacă evaluările în curs ale Comisiei Europene vor confirma, la finele anului, existenţa  acestor beneficii şi a acestor surse de îngrijorare şi dacă propunerile aşteptate dela Comisie în 2014 le vor rezolva pe cele reale.

Raportând răspunsurile la populaţia fiecărei ţări, doar 15% populaţia UE crede că legislaţia curentă este protrivită pentru această problemă şi o majoritate de peste 65% şi-ar dori o directivă specifică.

Citeşte Ce să aşteptăm şi ce să nu aşteptăm de la Europa în materie de gaze de şist

– Domnica Macri


Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*