-
Tarmuri spectaculoase
Partial roci, partial materie vie, stromatolitele umplu apele putin adanci din Golful Rechinului, in vestul Australiei. Aceste depozite se formeaza acolo unde colonii de microbi producatori de oxigen capteaza minerale si sedimente din apa marii. Semenii lor de odinioara au creat atmosfera respirabila a Pamantului.
Foto: Frans Lanting
-
Yellowstone: Stanca Vremurilor
Planeta noastra a inceput ca un loc al elementelor, cu roci si gaze, cu un soare mai slab decat acum si cu o luna care – orbitand la mai putin de o zecime din distanta ei actuala – se vedea imensa. Au trecut sute de milioane de ani pana cand planeta a fost prielnica vietii. Dar Pamantul de azi, cu totul diferit, aminteste, ici si colo, de inceputurile sale brutale.
Foto: Frans Lanting
-
Iadul pe Pamant
O scena de la inceputurile Pamantului se desfasoara pe pantele craterului Puu Oo, de pe Insula Mare, din Hawaii. Lava care tasneste din fisuri, in fundal, a umplut fundul craterului si s-a racit, prinzand o crusta cenusie. In istoria primordiala a Pamantului, suprafata sa s-a racit si s-a intarit iar si iar, doar pentru a fi din nou topita de impacturile gigantice din spatiu.
Foto: Frans Lanting
-
In apa fierbinte
Un gheizer din Nevada improasca apa clocotita la doi metri inaltime, pe fundalul zorilor. Cianobacteriile – microbi stravechi, producatori de oxigen – lasa dare verzi-albastrui pe flancurile movilei, un mediu umed, bogat in minerale, care ar putea semana cu decorul in care a aparut viata.
Foto: Frans Lanting
-
Sa fie viata
O feriga (Psilotum nudum) de numai cativa centimetri cucereste lava proaspat racita in Parcul National al Vulcanilor, din Hawaii. Neavand frunze si radacini – nici nu este feriga propriu-zisa – ea ar putea semana cu primele plante aparute pe uscat acum aproape 500 de milioane de ani.
Foto: Frans Lanting