Vinovaţii au ascuns dovezi

Foto Joel Sartore/National Geographic Society/Corbis

Cazul deversării de petrol din Golful Mexic continuă să fie investigat.

Două companii implicarte în cea mai gravă deversare de petrol din Statele Unite – incidentul Deepwater Horizon din 2010, sunt penalizate de justiţie după ce au încercat să ascundă dovezi faţă de investigatori, anunţă Environmental News Service.

Compania Transocean Deepwater Drilling, Inc., proprietara platformei petroliere Deepwater Horizon, care a explodat, a ars şi s-a scufundat în Golful mexic în aprilie 2010, trebuie acum să aplice un ordin judecătoresc care îi ordonă să predea documentele cerute de Consiliul de  Securitate Chimică al SUA. Agenţia federală cercetează cauzele de bază ale accidentelor chimice şi face recomandări pentru a preveni alte situaţii similare. Timp de 31 de luni, Transoceanic a rezistat citaţiilor agenţiei.

Într-un caz separat, Halliburton Energy Services Inc. a recunoscut că se face vinovată de distrugerea probelor legate de dezastrul Deepwater Horizon, a anunţat departamentul American al Justiţiei, citat de ENS.

Petrol în Golful Mexic lângă platforma 313 după incidentul Deepwater Horizon. Foto Julie Dermansky/Corbis

Haliburton a semnat un accord de cooperare şi admitere a vinovăţiei pentru contravenţia de a fi distrus fişiere create după incidental de la forajul Macondo, acceptând o perioadă de probaţiune şi plata amendei maxime de 200.000 de dolari. Departamentul Justiţiei a acceptat în schimb să nu continue urmărirea penală împotriva companiei Haliburton în legătură cu accidentul din Golf.

Pe de altă parte, Halliburton a făcut o donaţie de 55 de milioane de dolari unui ONG, National Fish and Wildlife Foundation, înainte ca tribunalul să accepte accordul.

Pe 20 aprilie, în timp ce era staţionată la puţul de foraj Macondo, din Golful Mexic, platforma Deepwater Horizon a fost distursă de o serie de explozii necontrolate care au dus la moartea a 11 muncitori şi la cea mai mare deversare de petrol din istoria Statelor Unite.

Citeşte articolul National Gepgraphic dedicat incidentului Deepwater Horizon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*