O lucrare digitală atrage atenția asupra schimbărilor climatice

Lucrarea Western Flag este urmărită live, pe un ecran LED gigantic amplasat în curtea Somerset House din Londra. Ecranul rămâne aici până pe 27 aprilie. Foto: © Damian Griffiths

John Gerrard (1974) este un artist de origine irlandeză, recunoscut pentru lucrările sale digitale, realizate pe calculator în timp real. Lucrarea intitulată Western Flag (Spindletop, Texas) a fost comandată de Channel 4, în parteneriat cu Somerset House, Londra, pentru a fi difuzată pe 22 aprilie, de Ziua Pământului.

Așa arăta în 1903 zona de exploatare petrolieră Spindletop de lângă Beaumont, Texas. Descoperirea petrolului în 1901 aici avea să schimbe nu doar industria, dar și viața locuitorilor de pe continent. Foto: Texas Energy Museum via Houston Chronicle, H.L. Edgerton

Western Flag (Spindletop, Texas) descrie situl din Spindletop, Texas, locul unde în 1901 a fost făcută prima descoperire mare de petrol. La vremea respectivă, de aici se extrăgea mai mult petrol într-o zi decât se făcea la un loc în restul lumii. Între timp, situl a fost secat și abandonat, dar simbolistica lui a rămas.

Explozia demografică și cantitățile mari de dioxid de carbon din aer sunt marile moșteniri ale secolului al XX-lea, crede artistul John Gerrard. Lucrarea sa, Western Flag este un simbol al schimbărilor climatice și al dependenței noastre de petrol. Foto: © Richard Ansett/Channel 4

Western Flag: două lumi paralele, în care soarele răsare și apune în același timp

Gerrard a recreat sub formă digitală situl din Spindletop, Texas și a plasat în mijlocul lui un steag compus dintr-o țeavă din care iese în permanență un fum negru. Toată lucrarea generată pe calculator rulează în paralel cu situl din lumea reală: soarele răsare și apune în același timp, iar zilele sunt mai scurte sau mai lungi, în funcție de anotimp.

Lucrarea nu are început sau final, fiind rulată live de un software care calculează fiecare cadru în timp real.

„Una dintre cele mai importante moșteniri ale secolului al XX-lea nu este doar explozia demograficâ sau nivelul de trai mai bun, ci și nivelul ridicat de dioxid de carbon din atmosferă. Steagul îi oferă acestui gaz o imagine și o modalitate de a se reprezenta. Îmi place să îl privesc ca pe steag al unui nou tip de ordine mondială,” spune artistul.

Ziua Pământului a fost celebrată pentru prima oară în 1970

Ziua Pământului a fost celebrată pentru prima oară pe 22 aprilie 1970 de 20 de milioane de americani. Douăzeci de ani mai târziu, mișcarea a devenit globală, astfel că aproape 200 de milioane de oameni din 141 de țări i s-au alăturat, luând parte la diferite activități care aveau ca scop protejarea mediului înconjurător și conștientizarea privind schimbările climatice.

Campania din acest an a avut ca slogan „Educația pentru mediu și climă” și a dat startul unor acțiuni care vor avea loc pe parcursul următorilor trei ani. În 2020 se împlinesc 50 de ani de la prima celebrare a Zilei Pământului, iar până atunci, campania își propune să schimbe modele de gândiri și să obțină rezultate concrete privind protecția mediului.

Și la noi se organizează activități legate de Ziua Pământului. În acest an, la Muzeul Național de Geologie au avut loc tururi ghidate alături de specialiștii care  le-au explicat participanților istoria planetei, iar în Parcul Crângași în cadrul evenimentului “Go Forest” au avut loc spectacole, concerte și ateliere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*